NaslovnaSavjetiKako uspostaviti dobar zagriz?

Kako uspostaviti dobar zagriz?

- Advertisement -

Termin zubna okluzija se koristi za označavanje pozicije gornjih zuba u odnosu na donje zube kada su usta zatvorena. Kada primijetimo nepravilnosti u poziciji zuba kažemo da postoji problem okluzije. Otklanjanje ove nepravilnosti je tada integralni dio ortodontske prakse.

Porijeklo ove vrste poremećaja razlikuje se od slučaja do slučaja. Samim tim ni terapije nisu identične. Analizom je neophodno utvrditi da li je neadekvatna okluzija uzrokovana lošim položajem zuba ili međusobnim lošim položajem vilica ili pak kombinacijom ova dva.

Foto: smilesdentaldocs.ca

Drugi oblici okluzije
Poremećaji okluzije kod djece u predpubertetskom periodu mogu imati odlučujuću ulogu u razvoju njihovih lica i vilica. Ovo može ostaviti čak i trajne posljedice koje se rješavaju isključivo hirurškim putem. Stoga je izuzetno važno blagovremeno posjetiti ortodonta kako bi se moguće nepravilnosti utvrdile na vrijeme i terapija započela što ranije čime se direktno povećava procenat uspjeha ortodontskog tretmana i izbjegavaju hirurški zahvati.

Terapija kod odraslih
Dužina trajanja ortodontske terapije kod odraslih pacijenata može biti nešto duža nego što je to kod dece. U zavisnosti od slučaja i cilja koji treba postići, terapija može trajati od tri do 30 mjeseci. Što smo stariji, zubi postaju osjetljiviji. Odrasli pacijenti sve češće pribjegavaju estetskim rješenjima kao što su: estetske, providne bravice, bravice pričvršćene s unutrašnje strane zuba, tzv. Lingvalna proteza ili transparentne folije. U svakom slučaju, održavanje dobre higijene usta i zuba garantuje uspjeh ortodontske terapije, kao i opšteg zdravlja zuba.

Izvor: Ordinacija Vunjak

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -