Kako usporiti stvaranje plaka i kamenca?

  Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineralizacijom plaka, tj. tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće ste ih uočili u području donjih prednjih zuba sa unutrašnje strane. Bakterije koje se nastanjuju u plaku otpuštaju kiselinu koja oštećuje caklinu zuba i povećava rizik karijesa ili upale desni. Ako desni krvare, ove bakterije mogu dospjeti bilo gdje unutar tijela i tamo uzrokovati nove probleme, pa čak i uticati na stvaranje arteroskleroze. Što možemo učiniti za držanje plaka pod kontrolom? Stvaranje zubnog kamenca se, nažalost, ne može spriječiti, pa čak ni redovnom oralnom higijenom. Međutim, redovnim i pravilnim čišćenjem zuba možemo uticati na brzinu kojom se on stvara.

  Na kraju nam preostaje jedino obraćanje stomatologu koji jedini može stručno u potpunosti ukloniti tvrde naslage sa naših zuba, spriječiti nastajanje parodontalne bolesti i učiniti osmijeh ponovo lijepim. U međuvremenu, možete se okrenuti nekim navikama koje mogu usporiti stvaranje naslaga plaka i kamenca. Redovno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca kako bi uklonili i najmanje mrvice hrane koje su zapele u uskom prostoru između zuba, pa upotreba sitnih interdentalnih četkica osnova su pravilne oralne higijene. Svog stomatologa posjećujte najmanje dva puta godišnje. Odaberite zubnu pastu sa sastojcima koji pomažu sprječavanju nakupina plaka. Antibakterijska tvar triklosan smanjuje količinu plaka i ostaje aktivna u ustima 12 sati od nanošenja.

  Zeleni čaj, crno vino i sok od brusnice sadrže polifenole koji smanjuju nakupljanje plaka i lijepljenje bakterija za površinu zuba. Sa druge strane, crno vino neće doprinijeti očuvanju bjeline vaših zubi, stoga je mudro odvagati šta vam je bitnije. Istraživanje Medicinskog centra Univerziteta Ročester pokazalo je da sok od brusnice može isprati više od 50 odsto bakterija koje uzrokuju karijes iz usta, a ako u svoj jutarnji musli dodate šaku grožđica ili brusnica, takođe ćete smanjiti broj bakterija na svojim zubima.
  “Neki stomatolozi vjeruju da slatka, ljepljiva hrana, kao što su grožđice, uzrokuje karijes jer ih je teško očistiti sa zuba. Međutim, istraživanja su pokazala kako se grožđice čiste jednako kao jabuke, banane i čokolada”, tvrdi Kristine Vu, direktorica kardioloških istraživanja pri Univerzitetu u Ilinoisu.
  Stručnjaci Univerziteta Tohoku u Japanu su zaključili da samo jedna šoljica zelenog čaja dnevno omogućava bolje zdravlje usne šupljine i smanjuje rizik gubitka zuba za 20 odsto.

  Švajcarski istraživači su proučavali učinak nekoliko tvari na zdravlje zuba, uključujući destiliranu vodu, čisto maslinovo ulje, dvo-postotnu emulziju maslinovog ulja, vodicu za ispiranje ustiju sa dva posto maslinova ulja, te otopinu s flourom. Iako čisto maslinovo ulje nije zaštitilo zube od gubitka cakline i dentina (zubno tkivo), emulzija i vodica za ispiranje usta na bazi ovog mediteranskog “tekućeg zlata” su uspjeli pružiti zaštitu, dok se fluor pokazao najboljim. Maslinovo ulje ima antioksidacijsku učinak, što znači da djeluje na slobodne radikale koji stvaraju stanično oštećenje i koje povezujemo sa bolestima. Ono “premaže” zube zaštitnim masnim slojem koji sprječava stvaranje plaka. (www.vecernji.hr)

  , , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.