NaslovnaSavjetiKako ublažiti bol zuba u trudnoći - važnost pregleda

Kako ublažiti bol zuba u trudnoći – važnost pregleda

- Advertisement -

Što kada trudnicu zaboli zub? Smiju li se u trudnoći obavljati stomatološki zahvati? Svaku trudnicu zabrinjavaju ovakva pitanja, pa ćemo vam u tekstu koji slijedi dati što više korisnih informacija.

Zubobolja u trudnoći
Kao i buduće majke i zubi tokom trudnoće prolaze niz promjena, te zahtijevaju redovne preglede kod stomatologa. U trudnoći je hormonalna ravnoteža promijenjena, te su zubi i zubno meso uslijed toga osjetljiviji nego inače. Česte upale zubnog mesa su najčešći problem zbog kojeg se trudnice obraćaju svom doktoru dentalne medicine.

Redovne kontrole kod stomatologa umanjiće mogućnost upala zubnog mesa, pojave karijesa u trudnoći, a na kraju i moguće zubobolje u trudnoći. Ukoliko dođe do zubobolje u trudnoći, preporuka je izbjegavati zahvate u prvom tromjesečju zbog osjetljivosti ploda, međutim, upale koje uzrokuju bakterije puno su opasnije za plod od samog zahvata. Pravilna i redovna higijena zuba i usta, te posjete stomatologu zaista su važni i nužni.

Ne dozvolite da dođe do zubobolje u trudnoći!
Na koji način izbjeći zubobolju u trudnoći. Kao što smo već i naveli kod trudnica se najčešće javlja oticanje i krvarenje desni kao i povlačenje zubnog mesa. Ogoljeni zubni vratovi postaju osjetljivi i bolni. Tijekom trudnoće povećana je kiselost u usnoj šupljini, stoga može doći do stvaranja plaka koje je osnovni razlog nastanka karijesa.

U trudnoći je izbor lijekova koje možete uzeti protiv zubobolje ograničen, tako da je obavezna konsultacija sa doktorom. Naš savjet je da poboljšate oralnu higijenu, koristite četkicu s mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom. Uvedete korištenje zubnog konca barem jednom dnevno, i povećate unos namirnica bogatih vitaminom C i kalcijumom. Od prirodnih lijekova bismo izdvojili klinčić koji sadrži eugenol, služi kao prirodni antibiotik, te dezinfikuje usnu šupljinu.

Šta ako ipak dođe do zubobolje u trudnoći?
U slučaju hitnoće može se i mora intervenisati, dok se svi nepotrebni zahvati odgađaju za period nakon poroda. Ukoliko dođe do zubobolje u trudnoći, preporuka je izbjegavati zahvate u prvom tromjesečju zbog osjetljivosti ploda, ali upale koje uzrokuju bakterije puno su opasnije za plod od samog zahvata. Zapamtite, posjeta stomatologu za vrijeme trudnoće može samo pomoći, nikako naškoditi Vašoj bebi. Dogovorite posjetu stomatologu čim saznate da ste trudni. Nađite vremena jer je u vašim rukama i zdravlje zuba vašeg djeteta.

Izvor: ordinacija Art Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -