NaslovnaSavjetiKako spriječiti upalu i krvarenje desni u trudnoći

Kako spriječiti upalu i krvarenje desni u trudnoći

- Advertisement -

Upala desni – gingivitis, u trudnoći se javlja zbog povećane količine progesterona i povećane cirkulacije krvi u cijelom telu, a stanje se obično pogoršava u drugom trimestru. Donosimo savjete sa kojima možete spriječiti ili popraviti situaciju.

Sama upala desni, odnosno gingivitis nije jako opasan, ali ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u parodontitis ili oštećenja tkiva, stoga čuvajte zube i desni. Parodontitis je ozbiljno stanje i može dovesti do gubitka zuba, te je vrlo važna pravovremena intervencija.

Foto: freepik.com

O uticaju upale desni na samu trudnoću i bebu postoje različita mišljenja. Neka istraživanja pokazuju da se može dogoditi prijevremeni (šanse za žene s parodontitisom za prijevremeni porođaj su čak 7 puta veće), preeklampsija i druge komplikacije. Ovo su neki savjeti kojima možete spriječiti ili popraviti situaciju upaljenih desni:

*Perite zube najmanje 2 puta dnevno, iako je mnogim trudnicama zbog mučnina to vrlo teško. Oralna higijena je jako važna za vrijeme trudnoće.
*Koristite pastu za zube dizajniranu za osjetljive desni, a može vam i stomatolog preporučiti neku.

*Četkica za zube neka bude mekana. Četkanje mora biti temeljno, ali ne i agresivno.
*Barem jednom dnevno čistite zube koncem za zube. Korištenje konca može biti od velike pomoći u održavanju higijene u ustima i spriječiti upalu desni.
*Nakon povraćanja isperite zube, želučana kiselina može nagristi zube i dovesti do lakšeg propadanja zuba.

*Posjetite svog stomatologa za kontrolu i obavezno mu recite da ste trudni.
*Ako je potrebno, očistite kamenac koji uzrokuje upalu desni.
*U trudnoći izbjegnite zubni rendgen.

*Uzimajte vitamin C, to će ojačati desni.
*Pijte jogurt i jedite mliječne proizvode, tako ćete, takođe, dobiti kalcijum koji je potreban za izgradnju kostiju i zuba.
*Izbegavajte jesti slatkiše, to može pogoršati situaciju.

Najčešće, nakon porođaja stanje desni se samo vrati u normalu. Ako se to ne dogodi, potražite savjete od svog stomatologa.

Izvor: Bebac

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -