NaslovnaRiječ stomatologaKako spriječiti krvarenje desni u trudnoći?

Kako spriječiti krvarenje desni u trudnoći?

- Advertisement -

Najvažnija je redovna i temeljna oralna higijena i to je upravo ono što i ja kao stomatolog savjetujem svim budućim majkama. Oralna higijena uvijek mora biti prijatna i nikada ne smije izazivati neprijatnosti i povrede sredstvima za higijenu.

1.Pranje zuba najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Trudnica sa izraženim problemima sa desnima mora obratiti pažnju na odabir četkice za zube.

- Advertisement -

2.Moja prepruka je četkica soft ili ultra soft kod kojih su vlakna mekana i pranje zuba, gdje već imamo otečene i bolne, desni će svakako biti prijatnije. Moja preporuka su interdentalne četkice koje mogu proći kroz svaki međuzubni prostor, ali preporučujem i aparat oralni tuš kojim se pod mlazom vode pod pritiskom skoro savrešeno, potpuno bezbolno i bez ikakve traume očiste svi međuzubniprostori i džepovi koji su kod trudnica prisutni jer su i desni otečeni.

Foto: andoverorthodontics.com

3.Da ne zaboravimo da uz dobru četkicu mora bit dobar i izbor paste. Pasta mora biti obogaćena fluoridima, ali odabrati tipove pasta za zube koje nisu namijenjene samo da uklone plak i naslage sa zuba, nego i da smiruju upalne procese na desnima, posebno zapaljnje desni sa kojima se sreće buduća mama.

- Advertisement -

4.Javite se svom stomatologu kada osjetite bilo kakve promjene na zubima i desnima.
Čak i ako nemate nikakve tegobe, svakako treba da odete stomatologu kako bi on blagovremeno proverio i otkrio postojanje skrivenih patoloških promena i na vreme vam pomogao.

Budite spokojni, trudnoća je zaista „drugo stanje“ u svakom smislu, a tegobe o kojima sam vam pisala će nestati onog dana kada vaši hormoni nakon prođaja „preusmjere“ svoju aktivnost na nov period vašeg života.

Izvor: Bebologija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -