fbpx
NaslovnaObavještenjaKako se vrši liječenje kanala korijena zuba?

Kako se vrši liječenje kanala korijena zuba?

- Advertisement -

Liječenje kanala korijena zuba jedna je od najčešćih endodontskih procedura. Nažalost, ovaj zahvat postaje sve potrebniji ljudima širom svijeta i u našoj državi, bez obzira na pol ili uzrast. Kako bismo vam približili proces liječenja kanala korijena zuba, prije svega moramo objasniti od čega se zub sastoji.

Ljudski zub je sačinjen iz tri dijela. Površinski sloj zuba je gleđ, čvrsta i providna. Ispod nje se nalazi dentin, koji daje zubima bijelu boju. Posljednji sloj čini zubna pulpa, meko tkivo odnosno srž zuba. U narodu se posljednji dio naziva i “živac“. Zubna pulpa se sastoji od ćelija, kolagena, krvnih i limfnih sudova, ali i od nervnih i elastičnih vlakana. Ona igra veoma bitnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, odnosno zdravlja zuba.

Foto: dr-ast.rs

Kada se vrši liječenje kanala korijena zuba?
Kada osjetite da vaši zubi imaju izraženu reakciju na određene nadražaje, kao što su topli ili hladni napici ili hrana, to je znak da je vrijeme za posjetu stomatologu. Karijes, koji se ne liječi na vreme, ima tendenciju da prodre dublje u zub, stvarajući i razmnožavajući bakterije unutar zuba. Ove bakterije su razlog zbog kojeg se stvara infekcija odnosno upala zubne pulpe.

Osim karijesa, još jedan glavni krivac za stvaranje infekcije unutar zuba, odnosno zubne pulpe može biti i trauma zuba koja je dovela do njegovog pucanja. Napukao ili oštećen zub je idealno tlo za širenje bakterija i stvaranja upalnog procesa. Ukoliko se problem ne sanira na vrijeme, može doći do potpunog gubitka, odnosno do vađenja zuba. Kako se to ipak ne bi dogodilo, vaš stomatolog će izvršiti liječenje kanala korijena zuba.

Kako se vrši liječenje kanala korijena zuba?
Prije svega, prvi korak jeste snimanje zuba. Uz pomoć snimka zuba utvrđuje se njegovo trenutno stanje, kao i šteta koja je već učinjena. Stepen oštećenja zuba bilo bi nemoguće utvrditi bez ove dijagnostičke metode. U zavisnosti od toga, vrši se liječenje kanala korijena zuba.

Foto: dr-ast.rs

Ako je zubna pulpa upaljena, ali ne postoji infekcija unutar kanala korijena, endodontska terapija se završava u jednoj sesiji. Ukoliko ipak postoji infekcija i u kanalu korijena, neophodno je više posjeta stomatologu. Iz tog razloga, važno je da se javite odabranom stomatologu čim primijetite promjene na vašim zubima. Zub se otvara kroz krunicu i vrši se detaljno čišćenje bakterija, organskih ostataka i toksina koji su se stvorili usljed propadanja zubne pulpe.

Kanal se mehanički obrađuje, tako da se oboljela pulpa uklanja. Tek nakon saniranja i čišćenja oboljele pulpe, kada se utvrdi da nema infekcije, može se izvršiti i punjenje komora pulpe i kanala korijena. U te svrhe se koriste specijalne paste, čija je svrha hermetičko zatvaranje zuba. Na ovaj način sprječava se ponovno nagomilavanje bakterija i stvaranje ponovne upale zuba. Rekonstrukcija krunice se vrši plombiranjem zuba, na standardan način. U određenim slučajevima neophodno je i postavljanje nadoknada.

Njega nakon liječenja kanala korijena zuba
Mnogima je prva asocijacija na liječenje kanala korijena zuba bol. Naime, iako se ranijih decenija zaista i radilo o bolnom procesu, to danas nije slučaj. Savremena tehnologija omogućila je pacijentima bezbolnu proceduru. Tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ono što morate znati nakon procedure liječenja kanala korijena zuba, jeste da je u narednim danima moguća osjetljivost zuba.

U te svrhe, vaš izabrani stomatolog će vam prepisati adekvatnu terapiju analgeticima. Redovno i pravilno održavanje oralne higijene je od presudne važnosti za sprječavanje nastanka ponovne upale ili upale na drugom zubu. Neophodno je redovno pranje zuba četkicom za zube i pastom, ali i korišćenje konca za zube ili interdentalnih četkica. Osim toga, upotreba tečnosti za ispiranje usta se, takođe, preporučuje.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -