NaslovnaObavještenjaKako se uz pomoć navlaka spašava prirodan zub?

Kako se uz pomoć navlaka spašava prirodan zub?

- Advertisement -

Navlake za zube su protetičke nadoknade koje se postavljaju na prirodan zub ili implantat i služe da uspešno zamene nedostajući zub.

Ipak, koriste se i u situacijama kada je prirodni zub ugrožen i tako pomažu da se očuva njegova osnova i zaustavi propadanje. Kako zubna navlaka čuva zub? Koje vrste postoje? U kojim situacijama se koriste?

Foto: lumidentstudio.rs

Medicinska stanja koja su indikacija za postavljanje navlake za zube
Prvi razlog za korišćenje navlake za zube se koristi u situaciji kada je prirodan zub slomljen, naprsao ili otkrnjen. U ovim slučajevima je navlaka najbolji izbor iako će se skinuti dodatna zubna masa, ali će se ostatak sačuvati i postati stabilna osnova za vještačku navlaku koja je jednako čvrsta kao i prirodan zub što će omogućiti normalno žvakanje i funkciju vilice.

Navlake se postavljaju i u slučaju postojanja karijesa koji je zahvatio veliku površinu zuba pa je plombiranje loša opcija i neće pružiti čvrstinu. U ovom slučaju se zub prvo popravlja, ali se i ujedno obrađuje pa se umesto plombiranja postavlja zubna krunica koja zdravom dijelu zuba daje čvrstinu i stabilnost.

Foto: dudental.rs

Koje vrste krunica postoje?
Stomatolozi na raspolaganju imaju više modela zubnih kruna, ali se sve one dijele u metalne i bezmetalne vrste. Metalne vještačke krunice su navlake za zube koje u osnovi imaju metal i presvučene su keramikom. Ovo je stariji model koji ima manje estetske nedostatke, ali donosi nižu cijenu i jednako dobru izdržljivost kao i bezmetalne krunice.

Naime, metalna podloga daje tamniju osnovu zubu pa on nikada ne može da bude izuzetno bijel, a i u situacijama kada se desni povuku metalna osnova može da se vidi. To su sve estetski nedostaci koji su zanemarljivi i dugo vremena su bili jedina opcija za postavljanje vještačke krune zuba.

Foto: freepik.com

Unapređenjem materijala napravljene su bezmetalne navlake za zube koje u osnovi imaju cirkonijum pa je zub izuzetne beline i dozvoljava izradu u svim nijansama bijele. Ovi modeli su estetski unapređeni, čvrsti kao prirodna zub i koriste se za transformaciju zuba uz pomoć Hollywood smile tehnike.

Kako održavati zubnu krunicu i koliko ona traje?
Navlaka za zube bi trebalo da služi minimum 10 godina, ali to vrijeme može biti znatno duže ako se ona pravilno održava. Zub koji ima vještačku krunicu se održava kao i svaki drugi – redovnim pranjem, čišćenjem koncem i interdentalnom četkicom. Nekada stomatolog može preporučiti posebne vrste četkica za pranje i posebnu pažnju pri održavanju zuba i desni.

Foto: freepik.com

Ono što je važno je da se stanje veštačkog zuba redovno kontroliše od strane stomatologa koji će primijetiti probleme u začetku, liječiti ih i spriječiti dalje propadanje zuba. Iako je zub čvrst, ne bi trebalo žvakati jako tvrdu hranu i posebno opterećivati taj dio niza. Ova jednostavna pravila će donijeti dugotrajnost i ljepotu vašem zubu.

Posjetite stomatologa i proverite da li nekom od vaših zuba treba krunica koja će sačuvati zdravu osnovu i donijeti blistav i bijeli osmijeh bez ikakvih problema. Birajte kvalitetne materijale, ordinaciju sa iskustvom i brinite o svom osmijehu. On će vam vratiti blistavom bjelinom i zdravim desnima i zubima.

Izvor: Moja praktika

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -