NaslovnaSavjetiKako se uspješno tretiraju afte

Kako se uspješno tretiraju afte

- Advertisement -

Afte predstavljaju bolne ranice rasprostranjene po sluzokoži usne duplje. Uzevši u obzir činjenicu da se javljaju relativno često, kako kod mlađih tako i kod ljudi u zrelijim godinama, korisno je biti upućen u to na koji način možemo spriječiti njihovu pojavu, odnosno uspješno ih sanirati.

Posebna specifičnost kod ove infekcije je nepoznanica oko njenog uzroka. Međutim, postoje određeni faktori koji mogu da isprovociraju pojavu afti, a koji su povezani sa narušenim imunitetom. Najznačajniji od njih su:
*psihička napetost odnosno burnija reakcija organizma na stres
*nedostatak određenih vitamina

*prisustvo alergija
*poremećaj nivoa određenih hormona
*nedovoljna oralna higijena
*neadekvatni i dotrajali protetski radovi u ustima (most, krunice) itd.

S obzirom na činjenicu da jasan uzrok nije poznat, liječenje je usmjereno ka ublažavanju simptoma izmjenama u načinu ishrane (ne preporučuje se začinjena hrana), kao i preparatima koji neutrališu bol i ujedno pomažu pri zarastanju sluzokože usne duplje.

U apotekama se mogu naći različiti preparati u obliku gela kao što su, na primjer, Anaftin i Solkoseril, koji su se pokazali kao veoma efikasni u liječenju afti.

Potrebno je naglasiti da se, pola sata nakon nanošenja gela, ne bi trebalo ništa jesti ni piti, kako bi njegovo dejstvo bilo potpuno.

Važno je napomenuti da se ove ranice ne smiju dirati prstima ili nekim predmetima i da se ne pokušavaju cijediti. Na taj način se samo komplikuje i produžava period oporavka.

Ove promjene nisu zarazne, što znači da se afte ne prenose sa osobe na osobu i takođe nisu opasne po zdravlje, ali mogu biti prilično uporne ukoliko se ne tretiraju na adekvatan način.

Afte najčešće prolaze za sedam do 14 dana, a ukoliko traju duže od toga, preporučuje se pregled kod specijaliste oralne medicine.

Izvor: Instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -