NaslovnaSavjetiKako se ponašati nakon vađenja zuba - njega tokom prvih 24 sata

Kako se ponašati nakon vađenja zuba – njega tokom prvih 24 sata

- Advertisement -

Poslije vađenja zuba pacijent se može naći u situaciji da zapravo ne zna šta treba, a šta ne treba da radi. Usljed straha od same intervencije, iscrpljenosti i drugih razloga dešava se da se savjeti stomatologa saslušaju površno i da se vrlo brzo zaborave. Zbog toga neki ljekari praktikuju da pored razgovora nakon intervencije pacijentu daju savjete i u pisanoj formi. U ovom tekstu su razjašnjene nedoumice u kojima se pacijenti mogu naći tokom prva 24 sata nakon vađenja zuba.

Poslije vađenja zuba iz ordinacije izlazite sa gazom u ustima. Ta gaza vrši pritisak na ranu i mehanički potpomaže zaustavljanje krvarenja. Nakon 20 minuta gazu treba da izvadite iz usta. U skladu sa Vašim mogućnostima osigurajte sebi ugodan prevoz do kuće. Pratilac nije neophodan, ali ukoliko imate veliki strah od stomatologa i stomatoloških intervencija ili strah od krvi (hemofobija) pratilac može biti od velike pomoći. Utrnulost usljed lokalne anestezije može potrajati i do nekoliko sati nakon intervencije. U tom periodu pacijent nije u mogućnosti da na odgovarajući način procijeni temperaturu hrane i pića te stoga lako može doći do nastanka opekotina u ustima i grlu.

Takođe, tokom žvakanja lako može doći do nesvjesnog ujedanja za usne, jezik i obraze. Posebnu pažnju potrebno je pokloniti djeci tokom trajanja anestezije. Utrnulost tkiva u ustima za djecu predstavlja veliku novinu pa iz radoznalosti pokušavaju da grickaju sluzokožu i jezik. Kako ne bi nastala bolna oštećenja u ustima, djecu je potrebno nadgledati u ovom periodu i objasniti im kako (ne) treba da postupaju. Tokom prvih nekoliko dana nakon vađenja zuba potrebno je izbjegavati teže fizičke poslove i vježbanje. U pojedinim situacijama stomatolog Vam može napisati i prijedlog bolovanja. Sljedeće namirnice dolaze u obzir: sladoled, prohlađeni puding, prohlađena supa ili čorba, jaja, kuvani krompir.

Isto kao i hrana, i napitci treba da budu prohlađeni. U prvih 24 sata poslije vađenja zuba, ne preporučuje se konzumiranje alkohola. Ponekad je alkohol potrebno izbjegavati i duži vremenski period kada pacijent poslije intervencije pije antibiotike ili analgetike čije se dejstvo mijenja konzumiranjem alkohola u toku terapije. Važno je da unosite dovoljno vode i izbegavajte korišćenja slamčica. Negativan pritisak koji se tom prilikom stvara u ustima može izvući ugrušak iz ekstrakcione rane. Kako bi se smanjio rizik od nastanka komplikacija nakon vađenja zuba u vidu otežanog zarastanja rane, na dan intervencije se ne preporučuje pušenje. Kako bi se smanjio rizik od nastanka komplikacija poslije vađenja zuba u vidu otežanog zarastanja rane, na dan intervencije se ne preporučuje pušenje. Isto kao i tokom konzumiranja napitaka pomoću slamčice, i tokom pušenja se stvara negativan pritisak u ustima, pa se i u prvih 24 časa nakon intervencije pušenje nikako ne preporučuje.

U tom periodu možete koristiti nikotinske flastere i slične zamjenske proizvode. Poslije vađenja gornjih bočnih zuba – pretkutnjaka i kutnjaka koji se nalaze u blizini viličnog sinusa, izbjegavajte duvanje nosa nekoliko dana. Ukoliko je tokom vađenja zuba došlo do otvaranja sinusa, narednih deset dana u obzir dolazi samo pasivno čišćenje nosa – brisanje, bez duvanja u maramicu. Ukoliko je tokom intervencije došlo do otvaranja sinusa, preporučuje se kijanje sa otvorenim ustima. U prvih 24 sata nakon vađenja zuba izbjegavajte pljuvanje kako biste spriječili narušavanje krvnog ugruška u rani. Očuvanje krvnog ugruška u rani je ključni faktor za pravilno zarastanje rane. Energično ispiranje usta može, takođe, nepovoljno uticati na zarastanje rane. Korišćenje komercijalnih rastvora za ispiranje usta se ne preporučuje u prvih nekoliko dana nakon intervencije.

Važno je da se odmarate i da dovoljno spavate. U ležećem položaju vodite računa o tome da Vam glava bude iznad nivoa srca – koristite dva jastuka. Na taj način se prevenira postekstrakciono krvarenje iz rane. Takođe, prilikom ustajanja nemojte izvoditi nagle pokrete kako ne bi nastale vrtoglavice, već se minut ili dva zadržite u sjedećem položaju pa tek onda ustanite. Što se tiče ishrane poslije vađenja zuba, postoji nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate. Prvi obrok poslije intervencije možete imati već nakon prestanka dejstva lokalne anestezije. Izbjegavajte žvakanje hrane na strani gdje je rađena intervencija kako ne biste povrijedili ranu i kako biste izbjegli utiskivanje hrane u istu. Važno je da hrana bude prohlađena, mekana i da ne sadrži sjemenke koje bi mogle da se utisnu u krvni ugrušak rane. Pravilno i redovno održavanje oralne higijene nakon vađenja zuba je od velike važnosti. Način sprovođenja oralne higijene ne odstupa mnogo od uobičajenog, ali postoje određene specifičnosti na koje morate obratiti pažnju.

Sredstva za održavanje oralne higijene u ovom periodu su kao i obično – četkica i pasta za zube i zubni konac. Pranje zuba se može izvoditi četkicom koja ima manju glavu kako bi se izbjeglo povređivanje krvnog ugruška. Rastvori za ispiranje usta se ne upotrebljavaju u prvim danima nakon intervencije. Zub koji se nalazi pored rane dovoljno je prvog dana nakon ekstrakcije pažljivo očistiti nakvašenom gazom. Ukoliko je rana poslije vađenja ušivana, konce je, takođe, potrebno redovno čistiti kako ne bi došlo do nakupljanja ostataka hrane. Sasvim je dovoljno preći lagano preko konaca prstom ili gazom i pjenom od paste za zube. Bol poslije vađenja zuba nije rijetkost, naročito kada je u pitanju komplikovano vađenje zuba. Najbolje je da pacijent pije analgetike po preporuci stomatologa ili oralnog hirurga. Kontraindikovano je piti analgetike koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu: Aspirin, Acetisal, Andol, Anbol… Analgetici koji dolaze u obzir nakon vađenja zuba su: Caffetin, Brufen, Nimulid…, ukoliko niste alergični na neki od sastojaka ovih lijekova.

Antibiotike ni u kom slučaju ne treba da uzimate “na svoju ruku”. Ukoliko postoji potreba za antibioticima, stomatolog će Vam prepisati lijek koji je najbolji za dati slučaj i koji je u skladu sa Vašim zdravstvenim stanjem. Neki antibiotici mogu umanjiti dejstvo oralnih kontraceptiva, te u tom periodu može doći do neželjene i neplanirane trudnoće. Takođe, važno je imati u vidu da alkohol može umanjiti dejstvo antibiotika pa je tokom terapije najbolje izbjegavati alkoholne napitke. Prepisani antibiotik uzimajte na vrijeme i tačno prema uputstvima koje ste dobili od Vašeg ljekara. U cilju smanjenja otoka u prvih 72 časa nakon intervencije preporučuje se aplikovanje hladnih obloga. Najbolje je da se između pakovanja leda i kože stavi neka pamučna tkanina.

Jako je važno da se prave pauze između dvije aplikacije. Savjetuje se da se nakon 15 minuta držanja obloge napravi pauza u trajanju od 15 minuta. Obloge se nanose samo u budnom stanju. Spavanje na visokom uzglavlju može značajno doprinijeti umanjenju otoka. Koristite jedan ili dva dodatna jastuka. Prvih 24 sata posle vađenja zuba možete zapaziti pojavu manje količine krvi u ustima i to je sasvim normalno. Međutim, ukoliko dođe do obilnijeg krvarenja potrebno je da reagujete ispravno i na vrijeme. Preko rane stavite komad presavijene ili urolane čiste gaze i zagrizite tako da budete sigurni da gaza vrši pritisak na ranu. Mirujte 45 minuta bez žvakanja i otvaranja usta. Ukoliko krvarenje i dalje traje na identičan način preko rane aplikujte kesicu čaja. Tanini iz čaja potpomažu zaustavljanje krvarenja. U slučaju pojave obilnog i upornog krvarenja javite se stomatologu ili maksilofacijalnom hirurgu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -