NaslovnaSavjetiKako se označavaju stalni zubi?

Kako se označavaju stalni zubi?

- Advertisement -

Jeste li znali da svaki zub ima svoj broj? Kada označavamo zube, posmatramo ih kao da su usta pacijenta otvorena. Sve zube dijelimo na četiri kvadranta:
1-gore desno
2-gore lijevo
3-dole desno
4-dole desno

Često pogriješimo, pa kvadrant broj tri stavimo na lijevu stranu, što nije dobro. Treći kvadrant se nalazi na našoj desnoj, a pacijentovoj lijevoj. Kada znamo kvadrante, zubu dodjeljujemo njegov broj i tako ih označavamo.

Svaki zub dobija svoj broj od 1 do 8, koji se stavlja nakon broja kvadranta u kojem se nalazi. Jedinice su uvijek 1, dvojke 2, trojke 3 I tako dalje, samo je razlika u kvadrantu. Nikad nećemo reći zub trinaest ili zub dvadeset četiri, nego zuba jedan – tri, zub dva – četiri.

Ovakvo označavanje zuba je internacionalni standardizovani sistem, razvijen od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Najčešće se koristi širom svijeta, ali nije jedini, jer ih postoji još nekoliko. Da smo u Americi, sigurno da bi nam trebalo neko vrijeme da se navikemo na njih.

Univerzalni sistem (poznat i kao Američki sistem), gdje osminu označavamo kao jedinicu, a jedinicu kao osmicu. Postoji još oznaka sa slovima, kombinacija slova i brojeva i slično.

Izvor: Instagram/moj_osmijeh_enafilipovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -