NaslovnaSavjetiKako se nositi s osjetljivim zubima?

Kako se nositi s osjetljivim zubima?

- Advertisement -

Zalogaj sladoleda, gutljaj hladnog pića. Ako imate osjetljive zube, ova svakodnevna hladna hrana i piće mogu pokrenuti seriju bolova.

To je zato što se vremenom vaša gleđ može skinuti, izlažući mekani unutrašnji dio zuba koji se zove dentin, gdje se nalaze nervi.

Određeni pokretači poput hladne hrane, pića, čak i hladnog vazduha mogu iziritirati živce, uzrokujući kratku i oštru bol, a to se zove osjetljivost zuba. Evo kako se svakodnevno nositi s tim.

*Pijte kroz slamku
Hladna pića mogu biti bolna. Umjesto iz čaše, pijte pića kroz slamku tako da tekućina ne dođe u direktni dodir s vašim zubima. Tako ćete smanjiti mogućnost bolova i neugodnosti.

*Desert jedite drugačije
Ne morate odustati od omiljenih zaleđenih deserta, samo pokušajte da ih jedete malo drugačije. Umjesto da zagrizete ledeni sladoled, ližite ga. Tako ćete izbjeći direktni kontakt sa zubima, a i dalje uživati u omiljenom sladoledu.

*Dišite kroz nos
Da biste spriječili hladni vazduh u ustima, pokrijte usta nekom maramicom, maramom, šalom (zavisno od sezone) i dišite kroz nos tako da vaši zubi nisu izloženi.

*Praktikujte dobru oralnu higijenu
Smanjite rizik od osjetljivosti pranjem zuba dva puta dnevno mekanom četkicom ili električnom četkicom, ali i čišćenjem zuba koncem.

Dobra rutina oralne njege može pomoći u zaštiti zuba i spriječiti propadanje gleđi ili povlačenja desni, što može dovesti do osjetljivih zuba.

*Perite zube s pastom za osjetljive zube
Posebno su napravljene za zube koji su osjetljivi i pomažu kod otpuštanja boli, te štite vaše zube tako da možete uživati u omiljenoj hrani i piću.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -