NaslovnaSavjetiKako se navići i prilagoditi na nošenje ortodontskog aparata

Kako se navići i prilagoditi na nošenje ortodontskog aparata

- Advertisement -

Ako ste dobili aparatić ili ga trebate dobiti, na početku ćete morati da se priviknete na nošenje. Neke navike moraćete promijeniti, a neke prilagoditi. Kako biste se u potpunosti pripremili za novi osjećaj u vašim ustima, odlučili smo sa vama podijeliti s čime se sve možete susresti i koje navike će trebati da prilagodite.

Osjećaj preosjetljivosti, pomičnosti i bolnosti zuba
Osjetljivost zuba je normalna pojava koja obično prolazi kroz nekoliko dana nakon postavljanja aparata, koliko će vam biti potrebno da se navikne na novo “strano tijelo” u ustima. Pomičnost zuba tokom ortodontske terapije je normalna pojava koja prolazi skidanjem naprave i stabilizacijom zagriza po završetku terapije. Bol tokom ortodontske terapije je normalna pojava. Obično se javlja nekoliko sati nakon aktivacije aparata, dok je sa svakom sljedećom aktivacijom obično sve slabijeg inteziteta. Jačina osjetljivosti bola je indivdualnog karaktera i niko ne može predvidjeti koliko će i hoće li vas uopšte išta boljeti. Ako je bol toliko intezivna da zahtijeva uzimanje lijekova, dozvoljeno je uzeti tabletu protiv bolova.

Prehrana
Prvih nekoliko dana nakon stavljanja aparata, preporučljivo je jesti mekšu hranu zbog početne preosjetljivosti i navikavanja pacijenta. Osim navedenog prehrambene navike nije potrebno mijenjati, samo ih prilagoditi novoj situaciji u ustima. Odgrizanje tvrde hrane može odlijepiti i oštetiti bravicu, odcementirati prsten i deformisati i podići ortodontski luk. Zbog toga svakako treba izbjegavati orašaste plodove (lješnike, bademe, orahe…) i hrskavu i tvrdu koricu hljeba. Jabuke, breskve, kruške, sendviče treba usitniti na komade veličine zalogaja i pažljivo ih sažvakati. Ljepljive slatkiše (karamele, gumene bombone..), takođe, treba izbjegavati. Gume za žvakanje bez šećera preporučuju se ortodontskim pacijentima jer se povećava prokrvljenost potpornog tkiva zuba i smanjuje se njihova preosjetljivost i mogućnost pojave karijesa. Konzumiranje žvakaćih guma treba započeti tek kada se u potpunosti naviknete na ortodontski aparat i usavršite održavanje oralne higijene.

Održavanje oralne higijene
Pravilno održavanje oralne higijene od presudne je važnosti za zdravlje zuba, a s fiksnim ortodontskim aparatom u ustima potreba za pravilnom i redovnom higijenom je višestruko povećana. Na taj način je moguće izbjeći komplikacije koje nastaju kao posljedica loše higijene (gingivits – upala zubnog mesa, hiperplazija – bujanje zubnog mesa, demineralizacija cakline, karijes). Mekana četkica za zube i zubna pasta neka i dalje budu osnovno sredstvo održavanja higijene kojem je poželjno pridružiti zubni konac (mora se uvesti ispod luka), interdentalnu četkicu (pomaže u odstranjivanju ostataka hrane ispod krilaca bravice) i tuš za zube (odstranjuje naslage sa nedostupnih mjesta).
Iritacije sluznice
Elementi koji izazivaju iritacije na unutrašnjoj strani usana ili obraza mogu se prekriti komadićima ortodontskog voska ili namočenom vaticom. Nelagoda se može ublažiti ispiranjem usta mlakom slanom vodom prije i nakon jela.

Retencija
Skidanjem ortodontske naprave završava aktivna faza terapije nakon koje slijedi faza retencije. Ova faza se odnosi na nošenje retencijske naprave poštujući uputstva ortodonta i dolaženje na redovne kontrole. Retaineri služe za zadržavanje zuba u njihovom novom ispravljenom položaju. U protivnom zubi se vrate u položaj koji su imali prije postave fiksnog aparatića. Važno je naglasiti da ova faza terapije nije ništa manje važna od prethodne. Odgovoran ortodontski pacijent pazi na svoj fiksni aparat, svakodnevno posvećuje dovoljno vremena održavanju oralne higijene i redovno dolazi na kontrole u ortodontsku ordinaciju. (k2dental.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -