NaslovnaSavjetiKako se koriste gumene čačkalice?

Kako se koriste gumene čačkalice?

- Advertisement -

Meke silikonske čačkalice su mnogima zgodnija alternativa drvenim – imaju na sebi minijaturne gumene “četkice” koje uklanjaju meke naslage – plak, kao i sitne čestice hrane sa zuba i desni.

Prije nekoliko godina su bile pravo “čudo”, ali sada ih pravi više brendova i pristupačne su u našim drogerijama. Gumene čačkalice su fleksibilne, lako ulaze u prostor između zuba i ne oštećuju desni, a neka istraživanja pokazuju da tako manje izazivaju krvarenje. Skidanjem plaka se, za nekoliko nedelja, može umiriti upala desni i smanjiti bol i krvarenje.

Foto: mondo.rs

Posebno je korisno to što mogu da se uvuku i u najmanji prostor, lako ih upotrebljavaju oni koji imaju krunice, implante ili mostove. Ukoliko između nekih zuba imate izuzetno uzan prostor i ne možete da uvučete čačkalicu, nipošto je nemojte gurati na silu. Za takve dijelove vilice koristite isključivo konac za zube.

Naravno, ni gumene ni drvene čačkalice nisu zamjena za pranje zuba – obavezno koristite pastu i četkicu ujutru i uveče. Ne zaboravite da čišćenje zuba koncem obavite prije četkanja, kao i da četkicu uvijek vučete samo u pravcu od desni ka vrhu zuba. Da djeci bude lakše, naučite ih da se zubi peru od “crvenog” ka “bijelom”, nikako suprotno.

Izvor: Lepa&Srećna

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -