NaslovnaSavjetiKako se izboriti sa nicanjem prvih zubića

Kako se izboriti sa nicanjem prvih zubića

- Advertisement -

Kada niču prvi zubi i kojim redom, kako da prepoznate simptome izbijanja zuba i kako da održavate oralno zdravlje deteta, savetuje dr sci. Nataša Pejčić, stomatolog.

Mliječni zubi imaju veliki značaj za razvoj cjelokupnog orofacijalnog sistema kod djece. Oni nisu samo “privremeni zubi”. Najintenzivniji razvoj orofacijalnog sistema se dešava upravo u vrijeme kada su mliječni zubi prisutni u ustima.

Vreme nicanja mliječnih zuba

Vreme nicanja mliječnih zuba je idividualno (razlikuje se od djeteta do djeteta). Tako da dijete ne treba upoređivati sa djecom njegovog uzrasta i ne treba se brinuti usled eventualnih odstupanja. Preranom pojavom mliječnih zuba se smatra kada oni niču prije trećeg mjeseca, a kada se prvi zub pojavi nakon prvog rođendana smatra se da je to zakašnjelo izbijanje zuba.

Prvi zub koji se pojavljuje kod beba je donji centralni sekutić i on se obično javlja oko šestog mjeseca, kod najvećeg broja dece. Nakon nekoliko mjeseci se javljaju i gornji sekutići, kao i bočni donji i gornji sekutići (oko osmog mjeseca). Zubi koji sledeći izbijaju su mliječni molari, javljaju se u periodu od desetog do četrnestog mjeseca i oni ne rastu odmah pored sekutića, nego ostavljaju prostor za očnjake koji se javljaju u uzrastu od 14. do 20. mjeseca. Drugi mliječni molari se javljaju u periodu od 24. do 30. mjeseca. Time se završava period nicanja mliječnih zuba.

Simptomi izbijanja mliječnih zuba

Period nicanja mliječnih zuba kod beba je veoma specifičan. Ovaj period je period veoma intenzivnog rasta i razvoja čitavog orofacijalnog sistema djeteta, praćen brojnim procesima i promjenama, veoma je buran i dinamičan. Može biti veoma zahtjevan i za samog roditelja. Tako da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na simptome koji prate nicanje mliječnih zuba.

Izbijanje prvih zuba kod beba često je praćeno povećanim lučenjem pljuvačke, otečenom i osjetljivom gingivom, opštom uznemirenošću djeteta i poremećajem spavanja.

Oprez, povišena temperatura nije posledica nicanja zuba!

Najnovija naučna istraživanja ukazuju na to da nicanje zuba nije praćeno povišenom tjelesnom temperaturom, što su mnogi roditelji, pedijatri i dečiji stomatolozi dovodili u vezu. Ukoliko dijete dobije povišenu temperaturu u periodu kada niču mliječni zubi, neophodno je dijete odvesti pedijatru koji će utvrditi tačan razlog pojave povišene tjelesne temperature. Pripsivanje pojave povišene temperature posledici nicanja zuba može biti veoma opasno, jer može obustaviti potragu za pravim razlogom pojave povišene tjelesne temperature kod deteta. Često se faza izbijanja mliječnih zuba, poklapa sa fazom pada imuniteta kod malog djeteta i njegovoj izloženosti određenim mikroorganizmima po prvi put, što može izazvati infekcije i porast tjelesne temperature.

Kako ublažiti simptome nicanja zuba

Trebalo bi biti oprezan sa upotrebom oralnih gelova za ublažavanje simptoma nicanja zuba. Ovi gelovi djeluju lokalno na mjestu aplikacije, ali ih djeca u tom uzrastu gutaju, tako da treba voditi računa o količini. Ukoliko se koriste treba ih mazati u veoma tankom sloju. Takođe, u našem narodu je rasprostranjen običaj da se iritirana mjesta izbijanja zuba premazuju bijelim vinom, što je pogrešno. Alkohol se brzo resorbuje sa mjesta primene i ulazi u krvotok deteta. Tako da ovaj savet naših baka ipak ne treba poslušati.

Simptomi nicanja zuba djetetu se mogu ublažiti mehanički, masažom iritiranog mesta. Upotreba raznih glodalica može biti od pomći. Na tržištu postoji velik broj ovih pomagala u vidu igračaka i mogu biti privlačni djeci. Hlađenje iritiranog mesta takođe može pomoći. Postoje glodalice koje se hlade i veoma prijaju deci. Ove glodalice ne treba zamrzavati, već samo ohladiti.

Tekst je preuzet sa portala Yumama; Autor: dr sci. Nataša Pejčić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -