NaslovnaSavjetiKako sačuvati zube mališana

Kako sačuvati zube mališana

- Advertisement -

Nasleđe od roditelja i ishrana majke za vrijeme trudnoće utiču na to da li će dijete imati dobre ili slabe zube.

Buduće majke treba da zapamte da će njihovo zdravstveno stanje i ishrana za vrijeme trudnoće odlučiti o dobroj ili slaboj građi i otpornosti zuba novorođenčeta, jer se zub djeteta formira već u majčinoj utrobi.

Zbog toga se budućim majkama, da bi se uslovi za stvaranje dobrih zuba kod djece poboljšali, preporučuje da u vrijeme trudnoće paze na ishranu, tj. da uzimaju dobru i raznoliku hranu. Naročito im se preporučuju mlijeko i sve prerađevine od njega, zatim sve vrste svježeg voća i hrana bogata skrobom. Na buduće održavanje zuba utiče i način ishrane odojčeta. Odojče hranjeno majčinim mlijekom imaće u većini slučajeva bolje i zdravi]e zube nego odojče hranjeno vještački, i obratno, vještački hranjeno odojče prije će oboljeti od karijesa zuba nego odojče hranjeno majčinim mlijekom.

Vrlo je važno i pitanje shvatanja i odnosa roditelja prema mliječnim zubima. Obično se smatra da su dečji zubi privremeni i da ih ne treba liječiti, jer će ih i onako zamijeniti novi, stalni zubi. Ovako mišljenje je sasvim pogrešno i može za djecu imati neželjene posledice. Poznato je da prvih 20 zuba izrastu kod dece u doba od šest meseci do tri godine i da se prvi stalni kutnjaci javljaju u šestoj godini iza poslednjih mliječnih zuba. Pošto u ovo vrijeme počinje i zamjenjivanje mlječnjaka stalnim zubima, to pogrešan stav roditelja prema dječjim zubima dovodi do toga da u ustima djece počinje da se javlja truljenje i kvarenje zuba. Ova pojava sa privremenih zuba prelazi kasnije i na stalne zube ili im smeta za vrijeme rastenja.

Truljenje mliječnih zuba, sa bolom ili bez bola, izaziva kod djece zapaljenje zubne srži, koje može da ima teške posledice po njihovo zdravlje. Kada zapaljenje uzme maha, razmnožene bakterije prodiru kroz vrh korena u viličnu kost, gdje mogu da izazovu zapaljenje – kosnice (pozubnice), kada obično i dolazi do bola, a takvo zapaljenje može da se proširi i da zahvati prostor oko korijena budućih stalnih zuba koji se nalaze u blizini mliječnih zuba.

Stalni zub može početi da se kvari čim izraste. Neki roditelji se mire i s tim da im dejca podnose jak bol od zuba. Međutim, pošto truljenje i gnojenje mogu biti bezbolni, roditelji obično čekaju da zub potpuno istrune i naraste nov.

Neki od roditelja ne znaju da se stalni kutnjaci, koji niču obično u šestoj godini, ne mijenjaju. Zato i ne preduzimaju ništa da se kvarni kutnjaci kod djece brzo poprave. Ovo je jedan od glavnih uzroka što kasnije mnoge osobe prerano gube kutnjake, koji su im najvažniji pri žvakanju hrane, pa su stoga prvi uslov za održavanje organa za varenje u dobrom stanju, a uz to njihov prerani gubitak utiče na razvoj vilica i spoljašnji izgled lica.

Ako hoćemo da sačuvamo dijete od teških posledica koje izazivaju bolesni zubi ili nedostatak zuba, moramo na vrijeme izliječiti i najmanji kvar na svim njegovim zubima, pa i mliječnim.

Dijete treba navikavati da čisti zube, a prilikom oboljenja bolje je da se zub liječi nego da se vadi. Najštetnije je da se kvarni zub pusti da trune, jer takvo truljenje može imati teške posledice.

Izvor: kucnilekar.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -