NaslovnaSavjetiKako sačuvati zube djetetu?

Kako sačuvati zube djetetu?

- Advertisement -

Da bi svome mališanu sačuvali zdrave zube i poštedjeli ga prečestih odlazaka zubaru potrebno je znati šta najviše šteti, a šta koristi zdravlju zuba. Nemojte biti lijeni, informišite se na vrijeme i zaštitite svoje dijete. Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica trebalo bi izbjegavati sljedeće četiri osobine hrane koje se smatraju najvećim rizičnim faktorom.

Slatko

Slatko je nešto sa čim se dijete susrelo već onda kada je počelo dobijati majčino mlijeko. Međutim, s vremenom su počeli da se pojavljuju proizvodi koji ne samo da štete zdravlju, nego su i pravi neprijatelj za dječje zube. Roditelji bi svakako trebalo da vode računa da njihova djeca previše često ne jedu slatkiše i isto tako ne piju slatke napitke poput sokova koji obiluju šećerom. Treba obratiti pažnju da nije bitno koliko slatkog djeca pojedu, nego koliko često.Najbolje bi bilo ponuditi im slatkiše nakong glavnog obroka kada je nivo pljuvačko u ustima puno veća, pa se time i lakše uklanjaju ostaci hrane sa zuba. U slučaju žeđi nemojte im nuditi sokove, umjesto toga im dajte vodu, ili nezašećerene čajeve.

Ljepljivo

Uvijek izbjegavajte onu hranu koja se može lijepiti za zube. To su proizvodi poput meda, gumenih bombona i banana.

Kiselo

Kiselina isto tako može naštetiti kao i šećer. Zato obratite pažnju da vaše dijete što manje pije limunadu. Pogotovo se štetnom smatra kombinacija slatkog i kiselog.Nakon što ste jeli kiselu hranu nemojte odmah prati zube, jer možete oštetiti zubnu gleđ. Djetetu bi najbolje bilo da dobije čašu mlijeka koje će smanjiti preostalu kiselost u usnoj duplji.

Bočice

Ukoliko vaše dijete iz bočice trebal bi da vodite računa o tome da mu ne ostavljate bočicu tokom noći. Naime, događa se to da se šećer može zadržati na djetetovim zubima, pa mu dajte da pije iz čaše.

Prijatelji zdravlja zuba vašeg djeteta

Pravilna prehrana

Zubna gleđ je najtvrđi materijal ljudskog tijela. Za normalan razvoj joj treba kalcijum, fosfati i vitamin D. Stoga je važno da djeca uživaju puno mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća, cijelih žitarica, jaja, meso i ribe.

Fluoridi

Fluor ima značajnu ulogu za zdravlje zubi, može čak zaustaviti početak karijesa, jača otpornost zubne cakline i smanjuje kiselost u usnoj šupljini. U hrani ga nema dovoljno zbog toga je važno koristiti zubnu pastu s dodatkom fluora.Ako za vašeg mališana koristite zubnu pastu bez fluora preporučljivo je prehrani dodavati tabletice fluora, ali se prije toga savjetujte sa stomatologom ili pedijatrom.

Redovna i temeljna njega usne šupljine

S čišćenjem zubi počnite od prvog zuba nadalje. U prve dvije godine je dovoljno zube djetetu očistiti jedanput dnevno. Deset sekundi četkanja zuba je na početku dovoljno. Nakon drugog rođendana djetetu čistite zube dva puta dnevno. Pasta za zube na četkici neka bude u količini zrna graška.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -