NaslovnaSavjetiKako prevazići strah od bola u stomatološkoj stolici?

Kako prevazići strah od bola u stomatološkoj stolici?

- Advertisement -

Pošto je jedno od najčešćih pitanja pacijenata, kako se prevazilazi strah od bola, izdvojila sam nekoliko osnovnih koraka koji su se pokazali uspješnim u radu sa pacijentima koji osjećaju ovu vrstu straha.

Prvi i osnovni korak je odabir odgovarajućeg stomatologa. Taj stomatolog treba da bude po našem „ukusu“, da nam je prijatno u njegovom društvu i da ne osjećamo odbojnost i neprijatnost da mu izložimo svoj problem. Podjednako važno je i u kojim okolnostima odlazimo na prvi pregled kod stomatologa.

Preporuka je da se ne čeka da vas zub zaboli, pa da vas to podstakne (ili preciznije natjera) da se obratite stomatologu. Manja je šansa da će vam biti prijatno u ordinaciji ako ste u nju došli „pod pritiskom“. Još jedna stvar je izuzetno važna.

Ako redovno obavljamo kontrolne preglede, tako praktično ne postoji mogućnost nastanka karijesa niti bilo kakve infekcije, koji su odgovorni za pojavu bola. Ako odlazimo samo kada nas boli, prirodno je da osjećamo nelagodu kada uopšte pomislimo na stomatologa. Zato, kad me pacijent pita kako da prevaziđe strah od bola u stolici, moj odgovor je uvijek isti:
„Ne čekajte da vas zaboli zub, pa da se tek tada zakažete na pregled“.

A čak i ako zub boli, kao „pomoć prijatelja“, tu je uvijek lokalna anestezija, zahvaljujući kojoj je svaka intervencija bezbolna.

Izvor: instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -