NaslovnaSavjetiKako prebroditi strah od bola prilikom stomatoloških intervencija

Kako prebroditi strah od bola prilikom stomatoloških intervencija

- Advertisement -

bezbolno2Mnoge osobe, naročito u mladosti, zbog nepovjerenja, straha ili nemogućnosti da trpe bol često izbjegavaju posjetu zubaru čineći tako situaciju komplikovanijom.

Ako tražite zubarsku intervenciju bez bola ili vaše dijete ima loše iskustvo sa zubarima potrebno je da strpljivo i sa pažnjom pristupite rješavanju tog problema.

Stomatolozi u praksi nerijetko imaju takve slučajeve pa treba razgovarati sa zubarima kako bi se uvjerili u njihovu spsobnost da pruže uslugu koju tražite.

Mnoge ordiancije imaju stručnjake osposobljene za bezbolne intervencije. Svaki početak terapije ili tretmana je razgovor. Prilikom vaše prve posjete, kroz prijatan razgovor i pružanje osnovnih informacija, doktor vas  odnosno vaše dijete upoznaje sa mogućnostima stomatološkog zbrinjavanja. Ako prilikom razgovora procjenite da bi lokalnu anesteziju trebalo dopuniti sa opštom anestezijom, onda se obezbjeđuje prisustvo ljekara anesteziologa. Metoda koja se koristi je bezbolna stomatologija sa uspavljivanjem.

Pacijent pored lokalne anestezije dobija i opštu anesteziju. To nije totalna anestezija, pacijent u ovim slučajevima teže reaguje na vanjske uticaje, često zaspi, ali lako se budi, anestezija ne utiče na disajne organe. Ranijih godina opštu anesteziju u stomatologiji su upotrebljavali isključivo kod teških slučajeva – kod pacijenata koji su bili teški za saradnju.

Sada, pošto su preparati skoro bez nuspojava, njihovu upotrebu preporučujemo i onim pacijentima, koji imaju strah zbog ranijih doživljaja.

Uspavljivanje u svakom slučaju vodi specijalista anesteziolog. Tada pored stomatološkog pregleda i plana terapije, sprovode se i ispitivanja zbog prethodnih bolesti, trenutnog stanja, detalja uspavljivanja, fizikalnog ispitivanja. Ako je pacijent pehlađen, intervenciju treba odložti.

Prvi korak je smirivanje pacijenta. Nakon što dobije vensku injekciju, u većini slučajeva na gornjem dijelu šake pacijent ulazi u posebnu vrstu sna. Pomoću ove injekcije pacijent spava (srednje duboko) do kraja intervencije.

Pacijent je budan već pri kraju intervencije, ali uobičajeno ostaje u stolici minimalno pola sata.

U rijetkim slučajevima može doći do neželjenih efekata, ali to nije uobičajeno. Za liječenje nastalih neželjenih efekata (nesvjestica, preosjetljivost prema određenim ljekovima) stručnjaci u stomatološkoj ordinaciji su pripremljeni i obučeni tako da ni takav ishod nije strašan posebno u odnosu na benefite rješavanje tako značajnog problema.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -