fbpx
NaslovnaSavjetiKako postupati sa djecom u stomatološkoj ambulanti?

Kako postupati sa djecom u stomatološkoj ambulanti?

- Advertisement -

Svi znamo koliko je zdravlje zuba u dječijoj dobi važno – pa opet to nekad zaboravljamo. U održavanju oralnog zdravlja djeteta treba da učestvuju i roditelji i stomatolozi.

U ovoj objavi pronađite nekoliko savjeta kako da odlazak stomatologu učinite što prijatnijim, ali i kako neke strašne riječi iz ambulante mogu da se prilagode djeci.

Foto: freepikcom

Roditelji, vaše dijete ne bi trebalo da prepadate odlaskom stomatologu. To nikako ne bi trebalo da bude kazna niti prijetnja. Odlazak na pregled, dijete treba da shvati kako nešto prirodno i normalno. Dok je još malo, dijete treba da ide sa vama na pregled I da gleda vas u stolici.

Na pregled uvijek možete ponijeti I omiljenu igračku. Ukoliko ste obećali nagradu, ako bude dobar/dobra, ispunite obećanje. Dogovorite se sa stomatologom da prethodno donesete poklon u ambulantu, pa nakon pregleda odglumite da ga je donijela Zubić Vila.

Foto: freepikcom

Pronađite stomatologa koji ima strpljenja sa djecom ili specijalistu dječije stomatologije. Na prvi pregled odvesite dijete čak I ako ga ništa ne boli, iako mislite da ima sve zdrave zube. Tako neće stvoriti traumu, kao što bi bilo da ste ga doveli pod bolom ili otokom.

Vi perite zube djetetu najmanje do osme godine. Oni do tada nemaju dobru koordinaciju pokreta i ne znaju dobro ukloniti naslage. Uvijek koristite paste za zube prilagođene njihovom uzrastu, zbog koncentracije fluorida.

Kako stomatolozi mogu učiniti pregled prijatnijim I zabavnijim?
Zamijenite standardne pojmove iz stomatologije interesantnim nazivima, koji su prikladni za dječiji uzrast. Neki od primjer:

Foto: freepikcom

PUSTER – vjetrić za tjeranje crvića
ANESTEZIJA – olovka za uspavljivanje zuba
ANESTEZIJA U SPREJU – parfem sa ukusom mentol žvake
EKSKAVATOR – lopatica za crviće
SISALJKA – usisivač za vodu
REFLEKTOR – sunce
TURBINA – zujalica za tjeranje crvića
Izbjegavajte – krv, igla, ubosti, bol…

Izvor: Moj Osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -