NaslovnaRiječ stomatologaKako pomoći djeci da prevaziđu strah od zubara?

Kako pomoći djeci da prevaziđu strah od zubara?

- Advertisement -

Redovne posjete stomatologu su neophodne da bi zubi vašeg djeteta bili zdravi i da bi ono razvilo dobre oralne higijenske navike.

Ali sa dječjeg stajališta, odlazak kod zubara može biti zastrašujuće iskustvo. Olakšajte buduće posjete vašem djetetu, slijedeći ovih osam jednostavnih koraka.

- Advertisement -
Foto: house.dental

Rana posjeta stomatologu
Dobro je da dijete odvedete kod stomatologa što ranije. Na taj način će vaš mališan ordinaciju doživjeti kao „zubarski dom“. Prva posjeta stomatologu se preporučuje kad djetetu izraste prvi mliječni zub, obično od šest do deset mjeseci životne dobi djeteta.

Neka priprema bude što jednostavnija
Prilikom pripreme za posjetu, posebno prvi put, pokušajte da ne upoznajete dijete sa previše detalja. Savjetujemo vam da izbjegavajte rečenicu „Biće sve u redu“, jer kada dijete završi potrebno liječenje, možda će izgubiti povjerenje u stomatologa, a i u vas. Jako je važno da ne lažete dijete, dovoljno je da malo upotrijebite maštu i tako „ukrasite“ istinu.

- Advertisement -

Pazite na rječnik
Izbjegavajte upotrebljavati izraze poput strašan, bol, strah, ili plač. Umjesto toga, koristite pozitivne izraze poput čisti, zdravi, jaki zubi, kako bi posjeta izgledala kao lijepo i zabavno iskustvo.

Foto: foundationeducation.edu.au
Foto: foundationeducation.edu.au

Igrajte se zubara kod kuće
Prije prve posjete stomatologu pokušajte se igrati sa djetetom kao stomatolog i pacijent. Sve što vam treba je četkica za zube. Prebrojite zube vašem mališanu počevši od broja 1 ili slova A. Ključ ovakvog igranja je upoznavanje djeteta sa rutinom, kako bi se dijete osjećalo spremno i opušteno za prvu posjetu.

Napravite pravi izbor za vaše dijete
Odvedite svoje dijete kod stomatologa prikladnih za djecu jer neki od njih u ordinaciji imaju slikovnice, TV i igračke. Takođe, bilo bi korisno da prije pregleda kod stomatologa, zajedno sa djetetom posjetite ordinaciju. Upoznavanje sa zubarskom ordinacijom može pomoći djetetu da se lakše opusti u zubarskoj stolici.

Pripremite se za nemir
Normalno je da dijete počne plakati, cviliti i otimati se kada nepoznata osoba pokuša da ga pregleda. Ostanite mirni i ne zaboravite da su stomatolozi i njihovo osoblje navikli raditi sa djecom i da znaju vladati situacijom.

Foto: house.dental

Izbjegavajte podmićivanje
Mnogi stručnjaci ne preporučuju obećavanje poklona djeci ako budu dobra kod zubara. Govoreći: “Ako se ne ljutiš ili ne plačeš, dobićeš lizalo”, možda će natjerati vašeg mališana da pomisli: “Šta je tako loše kod stomatologa da bih mogao plakati?” Umjesto toga, nakon završenog pregleda, pohvalite svoje dijete za dobro ponašanje i hrabrost.

Naglasite važnost oralne higijene
Provođenje dobre navike svakodnevnog održavanja oralne higijene pomoći će vašem djetetu da razvije svijest o važnosti oralnog zdravlja koja će ga pratiti tokom cijeloga života. Pokušajte mu objasniti da stomatolog brine da ima lijep osmijeh.
Poticanje učinkovite oralne higijene već od najmlađe dobi djeteta ključno je za zdrave zube u budućnosti, a time i zdravlje cijelog organizma.

Izvor: ordinacija Dental House

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -