NaslovnaSavjetiKako pokvareni zubi utiču na zdravlje čovjeka?

Kako pokvareni zubi utiču na zdravlje čovjeka?

- Advertisement -

Pokvaren zub se može porediti sa tempiranom bombom, kloja po organizmu rasipa bakterije i širi bolest. Milioni bakterija i mikroorganizama, što korisnih, što štetnih nalaze se u ustima svakog čovjeka i žive u zajednici.

One su u normalnih okolnostima u ravnoteži, ali kada zubi obole, onda i korisne bakterije mogu da postanu štetne po naše zdravlje. Ukoliko je zub pokvaren duži vremenski period, može da reaguje bolno na određene nadražaje, ali i ne mora da reaguje što dodatno pogoršava situaciju, jer se odlaže posjeta stomatologu.

Može se desiti da pacijent ne osjeća nikakve tegobe, a da ima proces na korjenovima zuba, koji se nekada otkriju na rutinskoj kontroli RTG snimkom. Bakterije iz korjena zuba, napadaju unutrašnje organe. Ovi procesi predstavljaju čitave kolekcije štetnih bakterija, koje su produkti njihovog metabolizma.

Iz epicentra gdje se razmnožavaju u uslovima bez kiseonika, izuzetno štetni slojevi anaerobnih bakterija, šire se putem krvotoka do drugih organa, na koje destruktivno djeluju. Ovaj put širenja je znatno olakšan činjenicom da je orofacijalna regija izuzetno dobro prokrvljena. Osim u unutrašnjosti korijena, fokusi infekcije se mogu naći u parodontalnom džepu.

Foto: freepik.com

Utvrđena je direktna veza između parodontopatije i reumatoidnog artritisa, jer su obje bolesti inflamatorne prirode i karakteriše ih gubitak vezivnog tkiva. A saniranjem parodontalnih džepova i eliminacijom fokusa, kod pacijenata koji boluju od artritisa, došlo je do znatnog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Među najpoznatijim oboljenjimakoje uzrokuju fokalne infekcije su reumatoidni artritis, bakterijski andokarditis, kao i pojava tromba koji može da uzrokuje ozbiljne posljedice, kao što su moždani i srčani udar.

Foto: advanceddentistrywoodland.com

Migracijom bakterija u pluća, dolazi do respiratornih infekcija. Takođe, mogu izazvati ili pogoršati oboljenja bubrega, očiju, žljezdanog sistema, centralnog nervnog sistema, kože…

Da bi se spriječilo štetno dejstvo oralnih žarišta, ona moraju da se odstrane. I to, zavisno od vrste i stepena oštećenja, znači odscijecanje vrha korijena, liječenje kanala zuba ili vađenje cijelog zuba, kao i operacija desni ukoliko drugi načini liječenja više ne mogu da se primijene.

Izvor: Instagram/teadent_studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -