NaslovnaSavjetiKako oralni seks utiče na zdravlje zuba?

Kako oralni seks utiče na zdravlje zuba?

- Advertisement -

Oralnim seksom postoji manji rizik od prenošenja polno prenosivih bolesti, ali on ipak postoji. Simptomi polnih bolesti se mogu ispoljiti na sluzokoži usne duplje. Upotrebom usana, jezika i usta prilikom felacije, kunilingusa ili analingusa, može doći do prenošenja polno prenosivih bolesti.

Gonoreja
Osoba koja pruža oralni seks (felacio), može lakše dobiti polnu bolest u odnosu na onu koja uživa u istom. Svoje simptome ispoljava na grlu. Simptomi su: upala grla sa crvenilom, bolom i otežanim gutanjem.

Foto: freepik.com

Osobe koje obavljaju felacijo, imaju veću šansu za dobijanje gonoreje. Kod kunilingusa, procenat prenošenja je jako mali. Simptomi i način prenošenja klamidije, identičan kao kod gonoreje.
Grlo i oralna šupljina nisu pogodno mjesto za klamidiju. Postoji već vjerovatnoća za dobijanje klamidije, gonoreje i silifilisa putem penisa. Ali i za to su šanse jako male.

Sifilis
Može se prenijeti oralnim seksom ukoliko su prisutni simptomi u usnoj duplji, kod osobe koja izvršava radnju. Simptomi su: pojava ranice u ustima, osip i povišena tjelesna temperatura, crveno bijele mrlje na sluzokoži usta.

HIV
Šansa zaraze HIV-om veća je kod pružaoca, zbog prisutnog ejakulata. Vjerovatnoća za prenošenje je jako mala, zbog male količine virusa u pljuvačci. Rijetko viđeno u praksi. Da bi došlo do inficiranja, potrebno je imati ranu u ustima, upaljene desni, infekciju zuba ili neko drugo oboljenje usne duplje.
Savjet: Ejakulat najbolje progutati (ako se već nađe u usnoj duplji) jer enzimi i želudačna kiselina uništavaju virus HIV-a.

HPV i Herpes virus
Inficiranje herpes virusom i HPV-om, nastaje kontaktom kože na kožu. Herpes virus se u usnoj duplji manifestuje u vidu ranica na desnima i nepcu uz osjećaj peckanja i bola. Prolazi za sedam do 14 dana. Još uvijek nije uočena veza između prenošenja HPV-a u slučaju analingusa.

Foto: huffpost.com

Važno: Infekcija HPV-om (simptomi u vidu bravica ispoljenih na sluzokoži usne duplje), može dovesti do nastanka raka grla.

Bakterijska vaginoza
BV nije polno prenosiva bolest već disbalans vaginalne flore. Do sisbalansa može doći usljed različitih oboljenja, primjene antibiotika, seksa… Fusobacterium nucleatum – bakterija koja učestvuje u stvaranju bakterijske vaginoze. Nalazi se u:
*zubnim naslagama
*karijesnim lezijama
*dovodi do bolesti desni

Važno:
Sličnosti u građi usne i vaginalne duplje, prisustvo bolesti desni (zubnog mesa) i bakterijske vaginoze utiču na ishod trudnoće.
Volite sebe i volite svoje zube. Kada ne znamo kako da započnemo ljubav prema sebi, uvijek možemo krenuti od pranja zuba. Jer nekada je to najteže za uraditi.

Izvor: Instagram/dr_zubica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -