NaslovnaSavjetiKako olakšati sebi zubobolju?

Kako olakšati sebi zubobolju?

- Advertisement -

Svaki put kada osjetite bol u zubu, potrebno je neizostavno obratiti se stomatologu. Ono što možete da uradite dok čekate svoj termin je da umanjite sebi bol nekom od sljedećih metoda.

Lijekovi za zubobolju
Bitno je da umanjite oticanje koje se javlja u upalnim procesima. Ukoliko je Brufen vaš lek izbora, pravilo je da uzimate tri Brufena na dan, u trajanju od maksimalno tri dana, uz najveću dozu od 600mg. Bitno je da uzimate Brufen u kontinuitetu dok ne odete svom zubaru, jer bi ubrzo nakon prestanka uzimanja lijeka bol mogao da vam se vrati.

Foto: planetazdravlja.com

Brufen samo ublažava siptome bolesti zuba, ali ne djeluje na njihov uzrok, tako da to što će vam bol možda prestati ne znači da je sa zubom sve u redu, i da ne treba da odete na zakazani termin.

Ispiranje slanim rastvorom
Ispiranje slanom vodom je često efikasno u ublažavanju bola. Potrebna vam je čaša tople vode u koju ćete sipati so sve dok ne vidite da je so počela da se taloži na dnu čaše. Ispirajte usta ovim rastvorom nekoliko puta na dan da biste umanjili zapaljenje, naročito ako vam je uzrok bola upala desni.

Elevacija glave
Postavljajte glavu na jastuk ili drugo visoko uzglavlje. Ukoliko vam je glava na istoj visini kao srce kada ležite, to će vam pogoršati otok i bol.

Hladni oblozi
Stavljanjem hladnih obloga na obraz, takođe, ćete pomoći sebi.

Uzrok zubobolje
Pored oboljenja živca, koje je najčešći uzrok bola, uzrok tegoba može biti i dio hrane koja je zapala između zuba, upala maksilarnog sinusa, trauma zuba, udarac ili škrgutanje, neurogeno porijeklo bola i neka druga stanja.

Foto: smilebuilders.net

Situacije u kojima je potrebno hitno otići stomatologu su: visoka temperatura, problemi sa disanjem i gutanjem, pojava otoka, oticanje očnih kapaka, kontinuirani bol koji ne prolazi cio dan bez obzira na terapiju. Ukoliko osjetite bol, zakažite termin kod svog stomatologa koji će vaš problem riješiti efikasno, bezbolno i kvalitetno.

Izvor: Ordinacija Moja zubarka

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -