fbpx
NaslovnaSavjetiKako održavati zube poslije bijeljenja?

Kako održavati zube poslije bijeljenja?

- Advertisement -

Danas već svi znamo da postoji više načina na koje je moguće izbijeliti zube, ali pitanje koje se postavlja nakon toga je – kako da zube što duže održimo lijepim i bijelim nakon samog procesa bijeljenja?

Koliko dugo će zubi biti bijeli ne zavisi toliko od same metode bijeljenja koju ste izabrali, već od vaših svakodnevnih navika.

Foto: faceline.rs

Fakori koji utiču na boju zuba nakon beljenja:
PUŠENJE: pacijenti koji su pušači na svojim zubima imaju tamne mrlje koje se ne mogu skinuti pranjem zuba, već je za uklanjanje tih mrlja neophodno otići kod stomatologa. Ukoliko niste pušač, efekat beljenja zuba će trajati mnogo duže.

TAMNO OBOJENE TEČNOSTI (kafa, čaj, vino…): konzumiranje ovih napitaka, takođe, nepovoljno utiče kako na prirodnu boju zuba, tako i na zube nakon bijeljenja. Kafa će ostaviti manje posljedice ili gotovo nikakve ako je pijete sa mlijekom.

Ostale tamne napitke možete konzumirati, ali se potrudite da odma nakon toga operete zube ili dobro izmućkate usta vodom. Korišćenje slamčice takođe pomaže da tečnost bude u što manjem kontaktu sa zubima.

Foto: family-dent.rs

ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE KOD KUĆE: redovno pranje zuba i upotreba zubnog konca i međuzubnih četkica će naravno doprinijeti tome da bjelina vaših zuba nakon bijeljenja traje što duže.

Osim toga što je bitno da zube perete najmanje dva puta dnevno u trajanju od par minuta, važno je i da tokom pranja budete detaljni i da pređete sve površine svih zuba. Pasta za zube nije presudna u održavanju boje zube, mnogo je važnije to koliko ste redovni i temeljni.

REDOVNI ODLASCI KOD STOMATOLOGA NA PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBA: za sve one promjene boje na zubima koje ne možete sami da uklonite, stomatolog će to uraditi uz pomoć ultrazvuka, peskiranja i poliranja zuba.

Ovo su sve neinvazivne metode koje samo otklanjaju promjene sa površine zuba, a ne oštećuju sam zub. Dovoljno je da odete dva puta godišnje na ovakvu vrstu čišćenja zuba kao bi rezultati bijeljenja zuba ostali isti.

Foto: kupoman.rs

Ono što je, takođe, važno da znate ukoliko prvi put bijelite zube, jeste da postojeće plombe ili keramičke navlake na vašim zubima ostaju iste boje kao što je to bilo i prije beljenja.

Dakle, ukoliko imate plombu ili navlaku na nekom od prednjih zuba koji se vidi prilikom osmijeha ili govora, oni će morati biti zamijenjeni nakon bijeljenja zuba jer njihova stara boja više neće odgovarati vašoj novoj bolji ostalih (susjednih) zuba. Ove promjene je najbolje raditi minimum 10 dana nakon završenog beljenja.

Ne može se tačno odretiti koliko traje efekat bijeljenja zuba, jer je to zaista individualna stvar. Osim dobrog održvanja zuba, na boju utiče i sama struktura zuba odnosno koja je bila početna boja zuba. Kod pacijenata koji dobro održavaju svoje zube, efekat bijeljenja može da traje i do nekoliko godina, a sam proces je uvijek moguće ponoviti.

Izvor: ordinacija Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -