NaslovnaSavjetiKako odabrati pravu pastu za zube

Kako odabrati pravu pastu za zube

- Advertisement -

Pasta za zube je samo pomoćno sredstvo, a glavnu ulogu u oralnoj higijeni ima četkica. Zbog toga ne djeluje previše važno koju vrstu ili zubne paste koristimo. Bez obzira na to, pažljivo ih biramo pri svakoj kupovini, jer se bez zubne paste se ne može. Djeca vole slatke, voćne ukuse sa šarenom ambalažom, odrasli manje ili više ljute… Svi imaju svoje omiljene. Još ako se povedemo za brojnim reklamama, izbor može biti težak. Sve obećavaju lijepe i zdrave zube, bez karijesa, blistavo bijele, svjež dah…

Paste za izbjeljivanje zuba
One zaista čine osmijeh blistavim poslije duže upotrebe. Zubne paste za izbjeljivanje sadrže blage abrazivne materije koje uklanjaju mrlje sa same površine zuba. Radi se o mrljama nastalim zbog konzumiranja obojenih napitaka (čaja, kafe, gaziranih sokova) i hrane. Ne uklanjaju kamenac niti druge prebojenosti zuba. Ove čestice čiste mrlje izbjeljujući zube do određene granice. Ipak, nikada ih neće izbijeliti u toj mjeri u kojoj može stomatolog tretmanom izbjeljivanja. Ono što ovim pastama ne ide u prilog je to da postoji opasnost da se pretjeranom upotrebom ošteti gleđ, posebno kod osjetljivih zuba.

Paste sa fluorom
Najvažniji sastojak svake paste je fluor. Fluoridi su odlična preventiva karijesa. Jačaju i izgrađuju površinski sloj zuba, gleđ. Čine je čvršćom i otpornijom na sve štetne uticaje kojim je ona izložena. Zato se preporučuje svakodnevno četkanje zuba zubnom pastom koja sadrži fluoride. Mana je što su fluoridi toksični i u zubnim pastama ih ne bi smijelo biti više od 0,15%.
Organske/prirodne zubne paste
Pojavile su se u prodaji razne prirodne paste, bez konzervanasa, boja i zaslađivača i svih nepotrebnih dodataka koji se u paste stavljaju radi komercijalizacije. U zubnim pastama se nalaze razni sastojci koji bi mogli smetati osobama preosjetljivim na njih, ali i neke kancerogene supstance, zatim deterdženti koji omogućavaju stvaranje pjene. Ako ste pobornik organskih proizvoda nema razloga da ne koristite takvu pastu. Jedini neophodan sastojak je fluor, pa je tako dobra bilo koja pasta za zube sa fluorom.

Paste bez fluora
U posljednje vrijeme se sve više priča o štetnim uticajima fluora na zdravlje. Sve se više piše i priča o tome da je uzrok “ometanja” rada endokrinih žlijezda, imunološkog sistema, razvoja zuba… Ove paste možda ne sadrže fluoride, ali su zato bogate drugim štetnim sastojcima.

Paste bez deterdženata
Natrijum-lauril sulfat (SLS) je deterdžent koji omogućava da se napravi pjena pri pranju zuba. Međutim, pjena uklanja nečistoće, ali I smanjuje otpornost sluzokože usne duplje na spoljašnje uticaje, pa dovodi do pojave rnica, afti, kao i oštećenja desni. I paste koje ne stvaraju pjenu su djelotvorne, a ne sadrže ovaj štetni sastojak.

Paste sa ksilitolom
Paste uglavnom sadrže vještačke zaslađivače aspartam i sorbitol, kako bi im se poboljšao ukus. Paste sa ksilitolom su obično bez fluora, a odličnog su ukusa, posebno za djecu, jer nema opasnosti pri eventualnom gutanju.
Paste za parodontozu
Kod ovog problema preporučuju se specijalne medicinske paste i pranje zuba mekim četkicama.
Gelovi
Neke bitne razlike između paste i gela zapravo nema. Osim u izgledu i konzistenciji, što nije od značaja u higijeni zuba. Sastav je manje-više isti. Ko preferira gel, slobodno ga može koristiti umjesto paste, jer je učinak isti.

Količina paste
Nema potrebe za pretjeranom količinom paste, od početka do kraja četkice, kao na reklami. Dovoljna je veličina zrna graška za jedno pranje zuba. Više od toga neće zube učiniti ni čistijim ni zdravijim. Bez obzira koju pastu za zube koristili, ipak pokreti četkice odrađuju najvažniji posao. Od presudnog je značaja način na koji se zubi peru pokretima zubne četkice. Četkica se postavlja pod uglom od 45 stepeni, kako bi vlakna dohvatila i područja između zuba i desni.

Zubi se trljaju malim kružnim pokretima i spolja i iznutra. Pranje zuba treba da traje tri minuta. Poslije četkanja prostore između zuba treba očistiti zubnim koncem. Dakle, važnije je na koji način i koliko dugo perete zube. Sa kojim sredstvom odnosno pastom, manje je važno. Iz tog razloga možete koristiti omiljenu pastu, izabranu po bilo kom, pa i najbanalnijem kriterijumu, kao što su boja, miris, ukus…Prava pasta za zube je bilo koja pasta koja će vas natjerati da redovno perete zube…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -