NaslovnaSavjetiKako nastaje razmak između zuba (dijastema) i kako ga riješiti?

Kako nastaje razmak između zuba (dijastema) i kako ga riješiti?

- Advertisement -

Dijastema predstavlja slobodni prostor, tj. razmak između susjednih zuba. Najčešće se javlja između gornjih centralnih sjekutića i naziva se diastema medianis. Nerijetko se sreće i između donjih sjekutića, mada se može javiti bilo gdje u zubnom nizu.

U većini slučajeva dijastema je genetski predodređena. Odnosno, posljedica je nesrazmjerne veličine zuba u odnosu na veličinu vilice pa u njoj ima višak prostora. Hiperdoncija je još jedan od čestih uzroka dijasteme. Usljed prekobrojnosti, naročito u gornjoj vilici, stvaraju se povoljni uslovi za nastanak razmaka između dva gornja sjekutića.

Foto: kidodent.org

Spušteni labijalni frenulom udaljava prednje sekutiće, dovodeći do vidljivog razmaka. Srećom, ova pojava uočava se lako još u djetinjstvu, te se pravovremenom terapijom sprječava dalje širenje prostora između njih. Prevelik razmak između zuba je, prije svega, estetski problem ali ukoliko se na vrijeme ne riješi može izazvati smetnje prilikom žvakanja i gutanja hrane.

Mogu nastati i smetnje u govoru, jer kod izgovora visoko frekventnih glasova – s, š, ili c, vazduh struji kroz razmak te je izraženo šuštanje. Otežano je i održavanje higijene u predjelu dijasteme, pa su karijes i parodontopatija vjerni pratioci razmaka između zuba.

Foto: medonet.pl

Najprirodnije i najefikasnije rješenje jeste upotreba proteze. Ukoliko nisu izrasli svi stalni zubi korigovanje se obavlja pomoću mobilne proteze, da bi se zatim koristili fiksni ortodontski aparati. Njihovim nošenjem ispravlja se nepravilni položaj zuba i druge nepravilnosti u zubnom nizu. Frenektomija se primjenjuje kod dijasteme koju je izazvao labijalni frenulom.

Hirurškim putem ili laserom se odstranjuje frenulum, samim tim zatvara i prevelik razmak između zuba. Zubni viniri su još jedan način rješavanja problema. Specijalne ljuspice se „lijepe“ na spoljašnju stranu zuba, vještački povećavajući širinu prednjih sjekutića.

Izvor: Instagram/dr Čanak

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -