fbpx
NaslovnaObavještenjaKako mrtav zub može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Kako mrtav zub može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Mrtav ili avitalan zub je onaj koji iz nekog razloga prestaje da bude funkcionalan. Takav zub se više ne snabdijeva krvlju, može biti bolan, a vremenom će početi da tamni i mijenjaće boje – od žute, sive pa do crne.

Ovu pojavu nikako ne smijemo smatrati estetskom promjenom, već signalom da u saradnji sa stomatologom što prije reagujemo. Postoje dva glavna uzroka mrtvog zuba: propadanje zuba (usljed loše oralne higijene) i trauma zuba.

Foto: masterfile.com
- Advertisement -

Propadanje zuba – karijes
Karijes može dovesti do ozbiljnih problema ukoliko prodre u dublje slojeve zuba. Loša oralna higijena u kontinuitetu, dovešće do toga da karijes prodre do pulpe i tako otvori put bakterijama da uđu u zub i prouzrokuju smrt živca.

Zdrava pulpa će u početku imati „odgovor“ odnosno reakciju na bakterije u vidu upale. To bi bio znak da postoji infekcija i prvi signal koji treba da vas odvede kod stomatologa. Međutim, ukoliko se u ovoj fazi ništa ne preduzme, pritisak u pulpi će se povećavati prekidajući dotok krvi, oštetiće nerv i pulpu.

Bakterije i mrtvi ostaci nerva ili gnoj, nakupljaće se u šupljini pulpe unutar zuba i vršiće pritisak na parodontalnu membranu, što može prouzrokovati izuzetno jake bolove.

Foto: groupdentistrynow.com

Trauma zuba
Ako dođe do fizičke traume zuba, poput sportske povrede ili pada, tada krvni sudovi mogu da se oštete ili da dođe do prekida dotoka krvi u zub. Iz razloga što krv ne dolazi do zuba, nerv i ostala živa tkiva unutar pulpe će propasti. Ona će postati nekrotična, što može izazvati ogromne posljedice u organizmu.

Ne treba čekati da takav zub sam ispadne, jer on u međuvremenu može uticati na druge zube, ali i na kompletan organizam. Infekciju koja nastane usljed nereagovanja na promjenu boje zuba, i na povremeni bol prepoznaćete po čudnom ukusu u ustima, neprijatnom mirisu, otoku i crvenilu desni, stvaranju apscesa (gnojne kesice) na desnima.

Foto: halifaxtoday.ca

Liječenje
Rano liječenje mrtvog zuba je od vitalnog značaja. Čak i ako osoba u početku ne osjeća bol, sama promjena boje zuba treba da odvede pacijenta stomatologu. Da bi potvrdio dijagnozu, stomatolog će uraditi rentgen snimanje zuba. Postoje dvije mogućnosti liječenja mrtvog zuba:
*liječenje kanala korijena zuba
*vađenje zuba

Liječenje kanala korijena zuba
Stomatolozi izbjegavaju uklanjanje zuba, te ukoliko je moguće da se spase, prvo će preporučiti liječenje kanala korijena zuba (pulpe). Poznat i kao endodonsko liječenje, ovaj tretman ima za cilj da ukloni svu infekciju iz zuba i korijenskog kanala nakon što se simptomi potpuno povuku.

Površina se zatim čisti i zatvara kako bi se pokušala spriječiti dalja infekcija. Liječenje kanala korijena zuba je dugotrajan proces. Nakon što se infekcija očisti, stomatolog će trajno napuniti zub. Mrtav zub i dalje može biti funkcionalan nakon tretmana, ako je većina okolnih zuba netaknuta.

Foto: healthline.com

Vađenje zuba – onda kada nema spasa
Ako zubar ne može da popravi ili izliječi zub, možda će morati da ga izvadi. To je jedan od razloga zašto je rano liječenje toliko važno. Vađenje zuba je danas jednostavan postupak koji je relativno jeftin i bezbolan. Kasnije, zubar može zamijeniti zub fiksnim mostom, implantatom ili drugim protetskim zubom.

Zubni most – most između dva zdrava zuba, povezanih vještačkim zubom na mjestu onog koji nedostaje.
Zubni titanijumski implant – praktično zamjenjuje korijen prirodnog zuba koji je pacijent izgubio. Ugrađuje se u kost vilice i srasta sa njom. Nakon tri do devet mjeseci opterećuje se protetskim radom, odnosno vještačkom krunicom.

Izvor: ordinacija Kroskop

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -