Kako koristiti karanfilić protiv zubobolje?

  Karanfilić se ponaša kao mali zubar, jer sadrži protivupalne hemijske eugenole.

  Najjednostavniji potez prilikom zubobolje je da stavite jedan cijeli karanfilić u usta. Zagrizete ga zdravim zubima da bi otpustio ulje, koje ublažava bol i koje će uticati na bolan zub. Držite omekšali karanfilić na bolnom zubu 30-tak minuta. Ispljunite ga, a proces možete i ponoviti nekoliko puta u toku dana da biste olakšali zubobolju prije nego što posjetite stomatologa.

  Ukoliko vam karanfilić izaziva ružan osećaj među zubima, možete probati sa gazom. Stavite nekoliko karanfilića u gazu, napravite „malu kesicu“ i razbijte karanfiliće udarajući ih čekićem za meso ili knjigom, da bi ispustili svoja ulja. Možete prisloniti navlaženu gazu na bolan zub.

  Možete pokušati i sa kombinacijom ljute crvene paprike i karanfilića. Ovaj postupak može izazvati, trenutno, „gorući“ osjećaj u ustima, ali to traje samo par minuta. Šta trebate uraditi? Izgnječite nekoliko karanfilića i pomješajte ih sa istom količinom ljute crvene paprike u prahu. Dodajte par kapi vode da biste dobili gustu pastu. Kuglicu vate namočite u smjesu i vatu stavite na bolan zub. Pošto ljuta paprika može iziritirati desne, pazite da smjesa dođe samo u dodir sa zubom.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  No comments yet.

  Komentariši

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.