NaslovnaObavještenjaKako kamenac utiče na zube i desni?

Kako kamenac utiče na zube i desni?

- Advertisement -

Čak iako kod kuće dobro njegujete svoje zube i dalje imate bakterije u ustima. Miješaju se s proteinima i nusproizvodima hrane i tako nastaje zubni plak.

Taj sloj obloži vaše zube, ulazi ispod linije desni i lijepi se za plombe ili druge stomatološke radove. Plak nosi bakterije koje mogu oštetiti zubnu gleđ i dovesti do karijesa. No ako redovno uklanjate plak, možete spriječiti trajni karijes i bolesti desni.

Veći problemi nastaju, međutim, ako se plak zadrži na zubima i stvrdne u kamenac. Zubni kamenac formira se ispod i iznad linije desni. Grub je i proziran te može dovesti do povlačenja desni i bolesti desni. Mora se ukloniti posebnim alatima u stomatološkoj ordinaciji.

Kako kamenac utiče na zube i desni?
Zubni kamenac može otežati četkanje i čišćenje zubi zubnim koncem kako se preporučuje. Svaki kamenac koji se stvori iznad linije desni mogao bi predstavljati potencijalni problem. To je zato što bakterije u njemu mogu iritirati i oštetiti vaše desni. S vremenom to može dovesti do progresivne bolesti desni.

Najblaži oblik bolesti desni se naziva gingivitis. Obično se može zaustaviti ako četkate, čistite koncem, koristite vodicu za ispiranje usta i redovno čistite kamenac kod svog stomatologa. Ako ne, može se pogoršati do tačke u kojoj se između desni i zuba stvaraju džepovi i izlažu bakterijama.

Kako dovesti zubni kamenac pod kontrolu?
Najbolje je prevenirati stvaranje zubnog kamenca na vašim zubima. Evo kako:
*Četkajte redovno, dva puta dnevno po dva minuta. Koristite četkicu s mekanim vlaknima. Obavezno uključite teško dostupne površine iza zuba i na kutnjacima.
*Odaberite pastu za zube s fluorom za kontrolu kamenca. Fluorid će pomoći da popravite oštećenje gleđi. Neki proizvodi sadrže tvar triklosan koja se bori protiv bakterija u plaku.

*Koristite zubni konac. Bez obzira na to koliko ste dobri s četkicom za zube, zubni konac je jedini način da uklonite plak između zuba i spriječite zubni kamenac iz ovih teško dostupnih područja.
*Svakodnevno ispirajte zube. Svakodnevno koristite vodicu za ispiranje usta kako biste ubili bakterije koje uzrokuju plak.

*Pazite na prehranu. Bakterije u vašim ustima uspijevaju na slatkoj i škrobnoj hrani. Kada su izloženi toj hrani, oslobađaju štetne kiseline.
*Pokušajte jesti zdravo i ograničiti količinu slatke hrane koju jedete. To vrijedi i za grickalice. Svaki put kad jedete, hranite i bakterije u ustima.

*Ne morate se odreći slatkiša ili grickanja između obroka. Samo vodite računa o tome koliko često se prepuštate. Četkajte zube i pijte puno vode tokom i nakon jela.
*Nemojte pušiti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji puše cigarete ili koriste druge duvanske proizvode imaju veću vjerovatnoću da imaju kamenac.

Nakon što se stvori kamenac, samo će stomatolog moći uspješno da ga ukloni. Stoga svakih šest mjeseci posjetite svog stomatologa kako biste uklonili eventualni nastali plak i kamenac i spriječili dalje probleme.

Izvor: stomatologija.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -