fbpx
NaslovnaObavještenjaKako je pandemija COVID-19 povećala stope bruksizma?

Kako je pandemija COVID-19 povećala stope bruksizma?

- Advertisement -

Stres zbog zaključavanja i anksioznost povećali su stope stiskanja vilice, rezultat je novih istraživanja. Pored toga, utvrđeno je da žene pate od ovih simptoma više od muškaraca, dok su se najviše mučile osobe od 35 do 55 godina.

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Tel Avivu, analizirala je učesnike, koji su procijenili potencijalno pogoršanje simptoma tokom prvog zaključavanja početkom godine. Uz povratne informacije više od 1.800 učesnika, rezultati sugerišu značajno povećanje orofacijalnog bola.

Foto: parklandsdental.com.au

Naprimjer, prevalencija stezanja vilica i bruksizma povećala se na 47% sa 35%, koliki je nivo bio prije pandemije. Stiskanje vilica tokom dana poraslo je sa oko 17% na 32%. Slično tome, noćno škripanje zuba poraslo je sa 10% na 36%.

Učesnici koji su patili od ovih simptoma prije početka pandemije izvjestili su o porastu njihove tjelesne težine za oko 15%. Studiju su izvele dr Alona Emodi-Periman i profesor Ilana Eli.

„Vjerujemo da naša otkrića odražavaju nevolje koje je osjetila srednja generacija, koja je bila kod kuće sa malom djecom. Bili su bez uobičajene pomoći bake i deke, a istovremeno su brinuli i o svojim starijim roditeljima. Pored toga, suočavali su se sa finansijskim problemima i često su morali da rade od kuće pod teškim uslovima“, objasnio je istraživački tim.

Foto: bocadentalconcepts.com

Stomatolozi su upozorili na porast nivoa bruksizma kao rezultat COVID-19. Dr Ahmed Hussain izvjestio je o povećanom nivou krckanja zuba kod pacijenata nakon što im je dozvoljeno da ponovo otvore svoja vrata u junu.

Slično tome, Zainab Al Mukhtar kaže da više pacijenata prijavljuje bol u zubima.
„Više ljudi se javlja sa bolom u temporomandibularnom zglobu. Imaju napete mišiće žvakanja, pojačane znakove trošenja zuba“.

Izvor: Dentistry

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -