fbpx
NaslovnaSavjetiKako je naše tijelo i oralno zdravlje povezano

Kako je naše tijelo i oralno zdravlje povezano

- Advertisement -

Da li je stomatolog važan dio Vašeg cjelokupnog zdravlja? Vjerovatno ne mislite da postoji povezanost između karijesa ili bolesti desni i drugih zdravstvenih problema on kojih patite, ali zapravo oralno zdravlje igra veliku ulogu u cjelokupnom zdravlju čoveka.

Medicinski i stomatološki istraživači nalaze sve više veze između ova dva, iz ovoga proizilazi da zdrav osmijeh može pomoći da izbjegnete boleste opasne po Vaš život. Ovo su pet razloga koji govore kako dobro oralno zdravlje može podići Vaš medicinski profil i opšte zdravlje.

Foto: freepik.com

Smanjenje rizika od srčanih oboljenja
Hronična zapaljenja koja uključuju bolesti desni povezuju razvoja srčanih oboljenja, koja mogu dovesti do srčanog zastoja ili šloga.

Dobra vijest jeste ta da liječenjem bolesti desni smanjujete rizik od nastanka srčanih bolesti. Ukoliko srčana oboljenja imate zastupljeno u porodici, odlazak stomatologu u ranoj dobi je bitna stvar.

Pomoć u kontroli šećerne bolesti
Oni koji imaju dijabetes imaju smanjenu mogućnost odbrane organizma od zapaljenja, koja uključuju bolesti desni, tako da su zapaljenja desni jako česta kod dijabetičara.

Foto: freepik.com

Studije pokazuju da prisustvo zapaljenja desni otežava kontrolu šećera u krvi. Ako ste dijabetičar, kontrolisanje šećera u krvi smanjuje rizik za nastanak ozbiljnih komplikacija .

Uticaj na memoriju
Prema članku koji je izašao u „Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry“, odrasle osobe sa početnim stadijumom bolesti desni pokazivali su lošije rezultate na testovima pamćenja i kognitivnih vještina nego njihovi vršnjaci sa boljim oralnim zdravljem.

Voditi računa o oralnom zdravlju znači čuvati Vaše mentalne sposobnosti kako starite.

Utiče na zdralje Vaše bebe

Foto: freepik.com

Hormonalna promjena tokom trudnoće jeste stanje koje dovodi do nastanka bolesti desni. Studije su pokazale da bebe budućih majki sa bolešću desni su veće vjerovatnoće da će doživjeti prijevremeni porođaj i beba će biti manje težine.

Pažljiva oralna higijena tokom trudnoće znači zdravija mama i beba.

Utiče na samopouzdanje
Loš dah, karijes ili nedostajući zub mogu Vas staviti u poziciju da se osjećate posramljeno i nevoljno za smijanje.

Zdrava usta bez bolesti desni i karijesa podižu samopouzdanje kao i kvalitet života. Zauzvrat, taj srećan izgleda može ojačati Vaš imuni sistem, i polaže Vam da izbjegnete duga sjedenja na stomatološkoj stolici.

Održavanje dobrog oralnog zdravlje ne može garantovati da nikada nećete imati neke zdravstvene probleme , ali Vam može pomoći da napravite prve korake ka tom poboljšanju.

Izvor: ordinacija Smile lab

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -