NaslovnaObavještenjaKako izgleda prava Zubić Vila i šta je njen posao?

Kako izgleda prava Zubić Vila i šta je njen posao?

- Advertisement -

Mliječni zubi niču svim bebama i to je jedino sigurno. Nekome niknu prvi zubići sa par mjeseci, a nekome ni jedan zubić ne izbije prije prve godine. Prosto, svako dijete je individua za sebe.

Ono što je pravilo jeste da će svi imati oko 20 mliječnih zubića i da će im svi poispadati i napraviti mjesta za stalne zube. Ne brinite, do 21-og rođendana Vaše dijete će zasigurno imati 32 stalna zuba. Nema osobe koja se ne sjeća makar jedne scene u vezi sa ispadanjem zubića.

Foto: timdent.rs

Zato hoćemo da Vas, roditelje uputimo u to kada možete da očekujete ispadanje prvih zubića, kako da se sa tim nosite i da Vam pomognemo da isplanirate dolazak Zubić Vile.

Oko šestog rođendana i poslije njega možemo očekivati da će prvi mliječni zubići ispasti. Ovo je važan period kako za djecu tako i za roditelje. Bitno je, prije svega, pričati sa djecom o tome – otvoreno i iskreno. Iako je “ispadanje” mliječnih zubića potpuno prirodno, predstaviti to djeci kao postignuće nije na odmet!

Ovo je jako bitno jer samoupozdanje kod djece može biti poljuljano zbog promjene ličnog izgleda. Mišljenje djece da “nemaju lijep osmijeh” ili da više neće biti lijepa kada ispadnu zubići treba pogaziti i predstaviti djeci gubitak zubića kao činjenicu da su sada na putu da postanu veliki i odrasli i da će im sljedeći zubići biti još ljepši! I veći! Jer veliki drugari imaju velike zubiće. U tome će im svakako pomoći Zubić Vila!

Foto: nationalgeographic.rs

Ova misteriozna vila će se jako obradovati kada djetetu ispadne zubić jer tada ona dolazi kod vas na specijalni zadatak. Njena uloga, po nama, je da se olakša djetetu ovaj prelaz u “odraslo dijete”, da učini stvari zanimljivim, da probudi djeci maštu i naravno da oplemeni uspomene iz djetinjstva!

Iako nju nikad ne vide, “nagrada” koja stiže od Zubić Vile prosto čini da sve nedaće i brige oko ispadanja zubića nestanu iz malih glava. Ispričajte i planirajte sa Vašim mališanima kada će i šta će to Zubić Vila učiniti! Vjerujemo da će imati mnogo pitanja i zato smo željeli da Vam damo par caka koje inače preporučujemo roditeljima kada dovode djecu kod nas u ordinaciju.

1.Dijete ima 20 zubića! To je 20 “nagrada” po djetetu..
Šta god da imate na umu da kupite i podarite djetetu, ne zaboravite da pomnožite sa 20. Vrijedni pokloni, iako vjerujemo da bi Vaše dete bilo jako srećno, nisu uvijek povoljni po Vaš novčanik. Ne zaboravite, kako nema pravila za redosljed i učestalost nicanja zubića tako nema pravila ni za njihovo ispadanje.

Foto: yumama.com

I zato, planirajte unaprijed! Odredite sebi šta će nagrada koju Zubić Vila daje u zamjenu za zubiće biti. Može da bude parica npr od 10 ili 20 dinara koje dijete može skupljati u posebnu kasicu i kupiti sebi sladoled, sličice za album, stikere ili manju igračku kad ispadnu svi zubići.

2.Učinite fantaziju realnom
Zaista u knjižarama danas imamo izbor materijala koji možemo iskoristiti kako bismo učinili sve da Zubić Vila djeluje realno. Možete djetetu pomoći da napiše pismo Zubić Vili gdje će izraziti svoje želje kako i gdje da Vila ostavi novčić.

Tako ćete saznati njegove želje! Naš prijedlog je da svaki put kada Zubić Vila uzme zubić, ostavi poruku zahvalnosti. Na parčetu papira možete ljepkom sa šljokicama napisati:
“ImeDjeteta- Mnogo ti hvala za tvoj zubić! Vidimo se uskoro : ) Tvoja Zubić Vila”. Takođe možete napraviti trag od šljokica od prozora do kreveta djeteta.

Foto: lifepressmagazin.com

3.Ako Vas uhvate na djelu ili zaboravite, ne očajavajte
Naravno da se desi da zaboravite! Možete se izvući i reći da je Zubić Vila zakasnila noćas, vidjeli ste je na prozoru, ali je uskoro svitalo pa je morala da ode i da će doći sljedeću noć. Ako Vas uhvate na djelu, recite da prov,eravate situaciju jer želite da budete sigurni da ste sve pripremili za večeras.

Nadamo se da su Vam ovi savjeti bili korisni i da ćete stvoriti najlepše uspomene Vašoj djeci! Mliječni zubići su izuzetno bitni i zato vas molimo da o njima vodite računa. Hvala Vam što brinete o oralnom zdravlju Vašeg djeteta! Veliki pozdrav od Zubić Vile.

Izvor: ordinacija Tim Dent Živanović/dr Tanja Živanović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -