NaslovnaSavjetiKako izbjeći najčešće probleme sa zubnim mostovima

Kako izbjeći najčešće probleme sa zubnim mostovima

- Advertisement -

Zubni mostovi zamjenjuju nedostajuće zube. Oni olakšavaju žvakanje i vraćaju vam sposobnost govora. Oni takođe ispravljaju vaš osmjeh i štite vaše druge zube od pomjeranja. Ali, kako da se brinete o svojim zubnim mostovima? Preduzimanje preventivnih mjera je najbolji način da se izbjegnu problemi sa zubnim mostovima.

  • Saznajte razliku između djelimičnih proteza, implantata i zubnih mostova.
  • Uvjerite se da vam most odgovara
  • Još jednom provjerite da li vaš novi zubni most savršeno odgovara dok ste još u ordinaciji zubara. Trebalo bi da se uklopi u liniju desni. Neprikladni mostovi mogu ostaviti prostor za hranu da se uhvati. A ne želite da vas uhvate trula hrana ispod zubnog mosta! Može izazvati loš zadah i bolesti desni zbog bakterija.
  • Izbegavajte žvakanje ‘zabranjene’ hrane

Ljudi sa zubnim mostom treba da izbegavaju žvakanje određene hrane. Led, sirovo povrće i lepljivi slatkiši mogu pomjeriti vaš zubni most. Oni čak mogu toliko oštetiti strukturu mosta da morate da je zamijenite. Ovo je jedan od problema sa zubnim mostom koji je najlakše izbjeći.

Praktikujte dobru oralnu higijenu

Dobra oralna higijena ne samo da sprečava stvaranje bakterija, takođe pomaže kod nusproizvoda bakterija: plaka i kamenca. Oni su u rastućem redosledu, pri čemu je kamenac najteže ukloniti. Sledeći koraci nakon toga su gingivitis i parodontalna bolest.

Četkajte dvaput dnevno

Četkajte dva puta dnevno – bez obzira na sve. Koristite četkicu za zube dizajniranu da očistite sva teško dostupna mjesta.

Koristite konac svako veče

Koncem uklanjate hranu i kamenac zaglavljen između zuba. Ali budite oprezni sa čišćenjem koncem odmah nakon što nabavite zubni most. Tokom perioda zarastanja, most je lakše pomjeriti koncem.

Koristite antiseptičku vodicu za ispiranje usta

Antiseptik za ispiranje usta kao što je Colgate Total ili Listerin može mnogo da spreči oralne bolesti.

Probajte Waterpick

Iako dobar alat na njega se ne možete osloniti umjesto četkanja i čišćenja koncem. On gura hranu i ostatke koje čak i čišćenje koncem ostavlja za sobom.

Dobro očistite zube

Centri za kontrolu bolesti kažu da treba redovno, profesionalno čišćenje zuba. Čišćenje zuba sprečava gingivitis i druge oralne bolesti. Važno je znati da „mostovi ne propadaju, ali zubi ispod njih mogu“!

Kako očistiti zubni most kod kuće

Ako se vaš most može ukloniti, trebalo bi da ga uklanjate i čistite svakodnevno:

Stanite iznad sudopera punog vode ili preko presavijenog peškira da ne biste slomili most ako ga ispustite.

Očistite most četkicom za zube sa mekim vlaknima ili četkom za protezu i hladnom vodom. Takođe možete koristiti sredstvo za čišćenje proteza. Ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje u domaćinstvu ili pastu za zube, koji mogu izgrebati površinu mosta.

Isperite hladnom, čistom vodom. Topla voda može iskriviti most koji se može ukloniti.

Metalni nastavci na mostu koji se može ukloniti mogu zarđati ako se ostave u vodi ili čistaču proteza preko noći. Uradite to samo ako vam to savjetuje stomatolog.

Nastavite da idete na redovne preglede

Zakazivanje redovnih pregleda pomoći će da se izbjegnu problemi sa zubnim mostovima. Vaš zubar će takođe provjeriti da li su svi djelovi netaknuti. Posjeta zubaru radi pregleda pomaže u prevenciji bolesti desni i drugih oralnih bolesti.

Izvor: dentalcareofpomona.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -