NaslovnaObavještenjaKako izbijeliti krunice i fasete

Kako izbijeliti krunice i fasete

- Advertisement -

Pacijente često interesuje na koji način mogu da posvijetle svoje već postojeće krunice i mostove. Nekada im se boja vještačkih krunica ne uklapa sa bojom prirodnih zuba, a nekada žele da urade još neki protetski rad koji bi bio svjetliji od onog koji već imaju u ustima.

Nažalost, izbjeljivači koji se koriste za posvjetljivanje prirodnih zuba ne utiču na promjenu boje i onih vještačkih. Ipak, rješenje za određene probleme koji se pojavljuju u vezi sa promjenom boje vještačkog zuba postoji.

Prebojavanje ivice krunice
Pojavila vam se tanka, tamna linija na mjestu na kom vaša vještačka krunica dodiruje desni? Ova pojava vezuje se za povlačenje desni, koje otkriva cement kojim je krunica vezana za zub, a koji upija molekule iz hrane i pića sa potamnjujućim djelovanjem.

Foto: freepik.com

Ono što treba da uradite je da se na vrijeme informišete kod vašeg stomatologa o tome kako da očuvate zdravlje vaših desni kojima je potrebna dodatna njega u odnosu na onu koja vam je bila dovoljna dok ste na tom mjestu imali svoj zub.

Prebojavanje fasete
Ukoliko imate fasetu na zubu koji je potom imao oštećenje živca, bilo infektivnim putem, ili putem neke traume, udarca npr, doći će do promjene boje dentina, koja će dalje izazvati i promjenu izgleda cijelog vašeg zuba. U tom slučaju potrebno je izbjeljivanje dentina koje se sprovodi u ordinaciji.

Stari protetski radovi
Ukoliko imate stare protetske nadoknade, velika je mogućnost da su izrađene od već prevaziđenih materijala, koji su, za razliku od onih koji se danas upotrebljavaju, porozni, i upijaju pigmente iz obojene hrane i pića. Rješenje je zamjena ovih radova novijim i boljim porcelanskim nadoknadama.

Bitno je da znate da je nemoguće mijenjati porcelanskih zuba, pa se prije izrade istih riješite koju biste nijansu zuba željeli da imate. Ukoliko je ona svjetlija od boje vaših prirodnih zuba, potrebno je prvo izbjeliti vaše prirodne zube, i onda u skladu sa nijansom koja može da se dobije opredijeliti se za definitivnu nijansu vaše fasete ili krunice.

Izvor: Moja zubarka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -