Kako izabrati pravu četkicu za zube

  Izboru četkice za pranje zuba treba posvetiti posebnu pažnju. Četkice pripadaju grupi osnovnih sredstava za mehaničko uklanjanje dentalnog plaka sa površine zuba. Dentalni plak predstavlja svojevrsnu koloniju bakterija čvrsto pripojenih za površinu zuba, odnosno organizovani mikrobiološki sistem čija aktivnost ima veliku ulogu u nastanku karijesa i oboljenja potpornog aparata zuba. Kada se odlučimo za određenu četkicu, ne smijemo da zaboravimo šta još čini čuveni trijas za sigurno čiste zube: zube treba prati dovoljno često i dovoljno dugo, pri čemu je neophodna primjena pravilne tehnike pranja zuba. Da li možemo sami da izaberemo? Hajde da naučimo kako odabrati najbolju četkicu.

  Veličina četkice

  Radna površina – glava četkice za zube ne bi trebalo da je prevelika. Svaki zub ima četiri površine. Da pranje zuba ne bude ograničeno i nepotpuno, uvek treba birati četkicu sa radnom glavom koja nije prevelika da bi se njome lakše manipulisalo i da bismo uklonili sve naslage i dobro očistili zub. Potrebno je i da drška četkice za zube ima izvjesni prag elastičnosti da bi laganom manipulacijom ruke prilagodila radni dio četkice svim griznim površinama. Djeci i osobama koje nisu previše spretne savjetuje se četkica sa kraćom i debljom drškom da bi je sigurnije držali i lakše je kontrolisati. Reljefi na dršci ili gumene površine svakako će smanjiti klizanje četkice u ruci i omogućiti vam lakše i pravilnije pranje zuba.

  Tvrde ili mekane četkice

  Četkice koje se mogu naći na tržištu dijele se prema tvrdoći vlakana na: S (soft, mekane), M (medium, srednjetvrde) i H (hard, tvrde).

  Mekane, tzv. soft četkice, najčešće se savjetuju. Ovim četkicama čistimo zubne površine, ali istovremeno blago masiramo desni, čime podstičemo cirkulaciju, što blagotvorno djeluje na parodoncijum. Kod oboljenja kao što su gingivitis i parodontopatija savjetuju se ultrasoft četkice, koje su blagotvorne za već upaljene desni i ne oštećuju ih dodatno. Tvrde četkice nerijetko stvaraju mikrooštećenja na površini mekog tkiva i ozljeđuju ga, a na griznim površinama zuba nemaju bolji efekat od mekanih.

  Kod odabira četkice ne treba se rukovoditi imenom proizvođača. Najbitnije je kako četkicu koristite i da li ste savladali tehniku pravilnog pranja zuba. Vjerujem da mnogi od vas nisu sigurni da li pravilno čiste zube. Zamolite svog stomatologa da vas obuči pravilnoj tehnici. Zube treba četkati duže od tri minuta svakog dana, najmanje dva puta dnevno, a minimalno ujutru i uveče. Poželjno je da ukoliko vam to uslovi dozvoljavaju, zube perete posle svakog obroka. Postoje i četkice sa jednim snopom vlakana kojima možete četkati zube dok letite avionom, čitate, gledate TV.

  Interedentalne četkice

  Čak i pravilnom tehnikom pranja zuba očisti se oko 60 odsto površine zuba. Zato je jako bitno da, osim četkice za zube, koristite i interdentalne četkice. O pravilnoj upotrebi konsultujte se sa stomatologom. Posebnim mjeračem interdentalnog prostora on će vam preporučiti veličinu četkice koja odgovara baš vama. Veoma je važno da vam objasni i pod kojim uglom uvodite četkicu u ove prostore da ne biste povrijedili interdentalnu papilu. Takođe je veoma važno da znate da se one koriste jednom dnevno tako što je uvučete u prostor između zuba, ona se raširi kao kišobran i prilikom izvlačenja izvlači i ostatke hrane. Pravilna upotreba jednog i drugog je jako bitna i tome vas takođe može obučiti stomatolog. Ukoliko imate protetske nadoknade u ustima (mostove), dobro je koristiti i water pick ili tuš za desni. Za pravilnu primjenu ovog aparata neophodna je posebna manuelna sposobnost.

  Električne četkice

  Korišćenje električne četkice za zube ne podrazumijeva da običnu četkicu izbacite iz upotrebe! Ako se već odlučite za električnu četkicu za pranje zuba, izaberite onu koja ima najveći broj obrtaja i kružno se kreće i po mogućnosti da bude sonična. Filip-Gaj Vug 1954. goine je svojim izumom električne četkice za zube zadivio svijet jer se vjerovalo da električna četkica za zube mnogo kvalitetnije čisti zube, kao i da smanjuje upale desni. Nažalost, nakon dugogodišnjih naučnih istraživanja, kod pacijenata koji svakodnevno koriste električne četkice dijagnostikovano je povlačenje desni i stanjivanje sloja gleđi. Problem je u nepravilnom korišćenju četkice. Njome se peru zubi pod uglom od 45 stepeni dva minuta, bez jačeg pritiska.

  I za kraj, ne zaboravite – čist zub je zdrav zub bez karijesa!

  Izvor: stomatologdrstojanovic.com

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.