fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaKako izabrati pravu četkicu za zube?

Kako izabrati pravu četkicu za zube?

- Advertisement -

U radnjama ćete naići na veliki izbor četkica za zube. U tekstu ispod vam navodimo koje sve postoje i par savjeta kako da nađete onu koja vam najviše odgovara i koja je najbolja za vaše zube.

Veličina četkice
Radna površina – glava četkice za zube ne bi trebalo da je prevelika. Svaki zub ima četiri površine. Da pranje zuba ne bude ograničeno i nepotpuno, uvek treba birati četkicu sa radnom glavom koja nije prevelika da bi se njome lakše manipulisalo i da bismo uklonili sve naslage i dobro očistili zub.

- Advertisement -

Djeci i osobama koje nisu previše spretne savjetuje se četkica sa kraćom i debljom drškom da bi je sigurnije držali i lakše je kontrolisati.

Tvrde ili mekane četkice
Četkice koje se mogu naći na tržištu dijele se prema tvrdoći vlakana na: S (soft, mekane), M (medium, srednjetvrde) i H (hard, tvrde). Mekane se najčešće se savjetuju. Ovim četkicama čistimo zubne površine, ali istovremeno blago masiramo desni, čime podstičemo cirkulaciju.

- Advertisement -

Kod oboljenja kao što su gingivitis i parodontopatija savjetuju se ultrasoft četkice, koje su blagotvorne za već upaljene desni i ne oštećuju ih dodatno. Tvrde četkice nerijetko stvaraju mikrooštećenja na površini mekog tkiva i ozljeđuju ga.

Interedentalne četkice
Čak i pravilnom tehnikom pranja zuba očisti se oko 60 odsto površine zuba. Zato je jako bitno da koristite i interdentalne četkice. O pravilnoj upotrebi konsultujte se sa stomatologom. Ukoliko imate protetske nadoknade u ustima (mostove), dobro je koristiti i water pick ili tuš za desni.

Električne četkice
Korišćenje električne četkice za zube ne podrazumijeva da običnu četkicu izbacite iz upotrebe! Ako se već odlučite za električnu četkicu za pranje zuba, izaberite onu koja ima najveći broj obrtaja i kružno se kreće i po mogućnosti da bude sonična.

Izvor: ordinacija dr Antonić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -