fbpx
NaslovnaSavjetiKako izabrati adekvatnu zubnu četkicu?

Kako izabrati adekvatnu zubnu četkicu?

- Advertisement -

Dobra oralna higijena kod kuće ima važnu ulogu u sprječavanju nastanka karijesa i parodontopatije.

Ranije su se preporučivale četkice sa kratkom glavom, ravnim profilom i sa više snopova paralelnih vlakana, međutim istraživanja pokazuju da četkice sa manje gustine, i sa dužim ili kraćim snopovima omogućavaju jednako efikasnu oralnu higijenu.

Zubne četkice sa tvrdim vlaknima uklanjaju naslage znatno efikasnije nego mekše, ali zato uzrokuju više oštećenja desni. Što se tiče tehnike pranja zuba, nije potrebna specijalna metoda, već da se prilikom četkanja ne izostavi neka površina.

Vrijeme četkanja je individualno i razlikuje se u zavisnosti koliko je potrebno toj osobi da očisti sve naslage sa zuba. Prilikom izbora četkice za zube, najčešća pitanja su:

Kakva vlakna četkice treba da budu?
Potrebno je da budu zaobljena vlakna, gusto raspoređena ili kombinacija dužih i kraćih snopova u zavisnosti od oblika zuba.

Koju tvrdoća četkice izabrati?
Tvrdoća četkice se određuje individualno. Pacijenti koji imaju lošu oralnu higijenu, a nemaju defekte na mekim tkivima, treba da koriste tvrdu zubnu četkicu. U slučaju da imaju dobru oralnu higijenu, a prisutna oštećenja na mekim tkivima, potrebno je da uzmu mekanu četkicu. Srednje tvrda četkica može se preporučiti u svim ostalim slučajevima.

Koja pasta se koristi?
Ukoliko postoje defekti na tvrdim zubnim tkivima, potrebno je uzeti manje abrazivnu pastu uz kombinaciju sa tvrdom zubnom četkicom.

Kolika glava četkice mora biti?
Potrebno je da je nešto veća glava četkice, kako bi očistila veću površinu zuba.

Izvor: Moja zubarka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -