fbpx
NaslovnaSavjetiKako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje?

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje?

- Advertisement -

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje? Odgovor je na mnogo načina! One prije svega čine da vaš osmijeh bude ljepši, a zubi simetrični.

Međutim, pored svega toga one utiču na poboljšanje cjelokupnog oralnog zdravlja. Činjenica je da fiksne proteze dosežu mnogo dalje od samog estetskog momenta. U narednom tekstu BoDent vam ukazuje na blagodeti proteza na celokupno oralno zdravlje.

Foto: simplyorthowebster.com

Estetski momenat
Najočiglednija prednost nošenja fiksne proteze svakako je estetski momenat. Ljepši izgled zuba je jedan od najčešćih razloga da pacijent potraži ortodontski tretman. Svi žele da imaju lijep osmijeh, a prema studijama koje su urađenje 2021. godine osobe sa bijelim zubima i pravilnim zubnim nizom po pravilu su uspješnije i imaju više samopouzdanja.

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje? – Bolje održavanje oralne higijene
Zube koji se preklapaju jedan preko drugog mnogo je teže očistiti četkicom, pa čak ni konac za zube nije od velike pomoći. Kao posljedica toga, povećava se vjerovatnoća stvaranja naslaga i zubnog kamenca.

Ravne tube je mnogo lakše očistiti. Fiksne proteze ili setup folije pomažu u ispravljanju zuba i njihovom vraćanju u pravilan položaj. Ovo naravno doprinosi boljem održavanju oralne higijene između vaših posjeta stomatologu.

Foto: commons.wikimedia.org

Bolji zagrižaj!
Kada se pitamo kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje, odgovori na ovo pitanje su brojni, jedan od njih je da se fiksnim protezama zubi vraćaju u pravilan položaj, što doprinosi boljem zagrižaju. Malokluzija predstavlja loš međusobni odnos gornjih i donjih zuba, obje vilice ili kombinovani loš međusobni odnos vilice i zuba.

Jedan od razloga nošenja fiksne proteze jeste i ispravljanje lošeg zagrižaja. Loš zagrižaj može dovesti do problema sa žvakanjem, pa čak i problema sa govorom. Ortodontskim tretmanom zubi se vraćaju u pravilan položaj, poboljšava zagrižaj i optimalnu funkciju zuba.

Temporomandibularni zglob
Nepravilni položaj zuba može dovesti i do ozbiljnijih problema sa TMZ – temporomandibularnim zglobom. Temporomandibularni (vilični) zglob (TMZ) povezuje donju vilicu sa kostima lobanje. Postoji mnogo simptoma poremećaja viličnog zgloba. Često je teško odrediti patite li od ovog stanja, jer simptomi mogu biti prisutni i kod drugih bolesti.

Foto: rivieradent.com

Neki od simptoma su: bol u predjelu lica, bol vilice ili ušiju, glavobolje (slične migreni), bol i pritisak iza očiju, pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta, povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta, bolna osjetljivost mišića vilice, problemi sa žvakanjem, iznenadna promena zagrižaja, tj. okluzije.

Lijep osmijeh i blistavi zubi jačaju samopouzdanje
Kada ste zadovoljni sobom to se reflektuje i na činjenicu da se osjećate bolje. Lijep osmijeh i pravilno raspoređeni zubi dovode do povećanja samopouzdanja kod većine ljudi. Ukoliko krijete svoj osmijeh ili izbjegavate da se smijete, možda je vrijeme da posjetite stomatologa. U razgovoru sa njim doći ćete do rješenja bez obzira da li u pitanju estetika ili neki drugi problem.

Bolesti desni – parodontopatija
Parodontopatija je bolest koja napada i razara tkiva koja učvršćuju zube u vilicama. To je oboljenje koje nastaje kao rezultat interakcije između patogena (ovdje se najviše misli na bakterije dentalnog plaka). Parodontopatija je jedno kompleksno multifaktorijalno oboljenje komplikovano sa sistemskim odgovorom pacijenta na inflamaciju.

Foto: bauerortho.com

Ukoliko su zubi loše postavljeni i idu jedan preko drugog, na teško dostupnim mjestima dolazi do nagomilavanja bakterija, koje povećavaju rizik od stvaranja karijesa i bolesti desni – parodontopatije. Fiksne proteze ispravljaju zube, time sprečavaju nagomilavanje bakterija i olakšavaju pravilno održavanje oralne higijene.

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje?
Najbolji način da saznate da li vam je potrebna proteza, jeste da zakažete kontrolni pregled kod svog ortodonta. Starosna granica za nošenje proteze ne postoji i zato je mogu nositi osobe starosne dobi od 8 do 80 godina. Zapamtite lijepi zubi su samo zdravi zubi!

Izvor: ordinacija BoDent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -