fbpx
NaslovnaSavjetiKako do efikasnije oralne higijene

Kako do efikasnije oralne higijene

- Advertisement -

Iako redovno posjećujete stomatologa, svakodnevno kontrolisanje oralnog zdravlja nije na odmet. Ovo je naročito važno jer je nekoliko mjeseci, koliko obično prođe između pregleda, dovoljno da se između zuba sakupe naslage što može dovesti do ozbiljnijih problema. Kontrola, odnosno preventiva u kućnim uslovima je veoma jednostavna, dok je uklanjanje plaka koji je počeo da se pretvara u kamenac ili samog kamenca mnogo teže i s toga je rana kontrola razvoja bakterija uvijek najbolji izbor.

Svakako je bolje ukloniti plak četkicom za zube i koncem nego da vam to tokom sljedećeg pregleda uradi stomatolog, a kako bi to preduprijedili pokušajte da pratite sljedeće savjete. Vaš zadah je jedan od najboljih pokazatelja kada su u usnoj duplji prisutne neželjene bakterije. Izdahnite u svoju šaku, i ukoliko se u ustima dešava promjena, primijetićete drugačiji miris. Takođe, jedan od pokazatelja je i osjećaj drugačijeg ukusa u ustima. Uporan loš zadah može da ukaže na gingivitis i u tom slučaju bi trebalo da se obratite stomatologu.

Ukoliko ne čistite dobro vaše zube oni će izgledati masniji, a to upućuje na razvoj bakterija. Takođe, možete primijetiti da vaši zubi postaju tamniji i poprimaju žutu boju. Tokom svakog pregleda vaš stomatolog će vam kazati kako stoje stvari sa vašom oralnom higijenom, a ono što treba da uradite je da pažljivo saslušate i nakon toga obratite posebnu pažnju na ona područja koja mogu biti problematična. Na taj način ćete izbjeći gomilanje naslaga i plaka, stvaranje kamenca i razvijanja upalnih procesa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -