NaslovnaObavještenjaKako da znate koja vam je grana stomatologije potrebna?

Kako da znate koja vam je grana stomatologije potrebna?

- Advertisement -

Da li znate da vaše oralno zdravlje govori mnogo o zdravlju celokupnog oragnizma? Bolesti usne duplje i narušeno oralno zdravlje imaju nepovoljan uticaj na druge organske sisteme. Naprimjer, neliječeni karijes i hronično zapaljenje desni mogu dovesti do širenja bakterija u krvotok, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Foto: freepik.com

Stomatolozi se bave upravo vašim oralnim zdravljem, kako bi se spriječile sistemske komplikacije i očuvao dobar kvalitet života. Međutim, mnogi ne znaju tačno koja grana stomatologije se bavi rješavanjem konkretno njihovog problema, te je neophodno istaći bitne razlike između njih, kako biste sljedeći put zakazali upravo onaj pregled koji vam je potreban.

Iz čega je zub izgrađen?
Da bismo znali koja stomatološka grana je pogodna za rješavanje našeg problema, neophodno je da prvo razumijemo kako zub izgleda i iz čega se on sastoji. Svaki zub je izgrađen od nekoliko slojeva i komponenti koje su od ključne važnosti za njegovu funkciju i estetiku.
*Krunica je vidljivi dio zuba koji se nalazi iznad desni. Ona se sastoji od površinskog čvrstog materijala nazvanog zubna gleđ, koja štiti zub od mehaničkih povreda;
*Ispod gleđi, nalazi se dentin, čvrsto avaskularno tkivo, poznato kao zubna kost. On izgrađuje najveći dio zuba i daje mu oblik i potporu;

*Pulpa je unutrašnji dio zuba koji sadrži nervne završetke i krvne sudove. Ona se nalazi u samom središtu zuba i omogućava da zub bude osjetljiv na temperaturu i bol;
*Korijen zuba se nalazi ispod površine desni i povezuje zub sa kostima lica. On pomaže u održavanju stabilnosti zuba i sprječava njegovo ispadanje. Svaki korijen zuba ima svoj kanal koji se nadovezuje na zubnu pulpu.

Preventivna stomatologija
Preventivna stomatologija se bavi prevencijom oralnih problema i održavanjem zdravlja usta i zuba. Cilj ove grane stomatologije je sprječavanje pojave problema poput karijesa, upale desni i parodontalne bolesti, umjesto njihovog liječenja. Preventivna stomatologija obuhvata sljedeće procedure koje stomatolog može obaviti:

*redovni stomatološki pregled – tokom pregleda stomatolog će procijeniti rizik od oralnih problema i doneti odluku o preventivnim mjerama koje su neophodne svakom pojedincu;
*profesionalno čišćenje zuba – na ovaj način će zubi biti očišćeni od plaka i zubnog kamenca, koji mogu dovesti do gingivitisa, karijesa i parodontopatije;

*fluoridacija – aplikacija gela obogaćenog jedinjenjima fluora koji štite zube od karijesa;
*edukacija pacijenta o pravilnoj higijeni usne duplje i zdravoj ishrani.
Održavanjem redovne oralne higijene i redovnim posjećivanjem stomatologa, pacijenti mogu spriječiti pojavu bolesti usne duplje i održati zdrave zube dugi niz godina. Ove mjere takođe pomažu u smanjenju troškova lečenja u budućnosti i u poboljšanju opšteg zdravlja pacijenta.

Endodoncija
Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem unutrašnjosti zuba. Ukoliko imate karijes, pogotovo ako se raširio do pulpe zuba i zubnog živca, stomatology – endodont će se baviti liječenjem ovog problema. Simptomi koji se javljaju u ovom stadijumu bolesti zuba su:
*bol na dodir, toplo, hladno i slatko;
*upala desni;
*lomljenje zuba

Endodontskim liječenjem zuba, ukloniće se oboljela pulpa i sadržaj kanala korijena, što će sačuvati zub od propadnja i vađenja. Tretman se obavlja u nekoliko sesija koje podrazumijevaju sljedeće korake:
*uklanjanje oboljelog tkiva;
*aplikovanje lijeka za umrtvljivanje živca;
*vađenje živca;
*zatvaranje otvora i aplikacija plombe/krunice.

Ovo je dobra alternativa ekstrakciji zuba, pogotovo ako se radi o vidljivom zubu, kako bi se održala estetika lica i funkcionalnost zubnog niza. Endodontski tretman je često zastrašujuć pacijentima, ali važno je naglasiti da se danas za ovakve procedure koristi lokalna anestezija, koja će liječenje učiniti potpuno bezbolnim.

Foto: lakeshoredentalva.com

Stomatološka protetika
Stomatološka protetika se bavi nadoknadom izgubljenih, oštećenih ili nefunkcionalnih zuba. Cilj je vratiti funkciju, estetiku i zdravlje usta pacijentima koji su izgubili zube ili imaju oštećene zube. Stomatološka protetika obuhvata izradu i aplikaciju različitih vrsta proteza, uključujući:

*parcijalne proteze i mostovi – koriste se za nadoknadu pojedinačnih zuba
*totalne proteze – koriste se za nadoknadu svih zuba vilice;
*implantate – koriste se kao trajna alternativa protezama i sastoji od metalnog šrafa ugrađenog u viličnu kost koji služi kao baza za fiksiranje vještačke, keramičke krunice.
*vinire/fasete – estetski najkvalitetniji način za promjenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba.

Stomatološka protetika zahtijeva precizan i detaljan pristup kako bi se osiguralo da proteze ili implantati funkcionišu ispravno i da pacijenti imaju prirodan i udoban osjećaj u ustima.

Paradontologija i oralna medicina
Parodontologija je grane stomatologije koje se bave zdravljem desni i mekog tkiva oko zuba. Ona je vrlo važna za održavanje zdravlja usne duplje, jer u njoj postoji veliki broj različitih bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu biti urok bolesti.

Foto: dentalnews.com

U okviru parodontologije, pacijenti mogu liječiti potporne struktura zuba i obavljaju se procedure kao što su:
*obrada i čišćenje parodontalnog džepa;
*liječenje povlačenja desni;
*liječenje gingivitisa i parodontitisa.

Pacijentima se tokom ovih intervencija pružaju savjeti o pravilnoj higijeni usne duplje u odnosu na problem koji pacijent ima. Oralna medicina se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem različitih oralnih zdravstvenih problema, uključujući stomatitis, ulkuse i afte usne duplje, kancerogene lezije i druge.

U okviru oralne medicine, pacijentima se obavlja:
*dijagnostika – ovaj korak obuhvata detaljno ispitivanje usne šupljine, uključujući pregled zuba, desni, jezika, ždrijela i sluznice obraza;
*biopsija – obavlja se ukoliko se sumnja u prisustvo tumorskog oboljenja, kako bi se dobio uzorak tkiva za ispitivanje.
*liječenje infekcija i upala – oralna medicina se bavi liječenjem infekcija i upala u usnoj duplji, uključujući upale desni, infekcije grla i krajnika, itd.

Doktori oralne medicine sarađuju sa ljekarima drugih specijalnosti, kao što su kardiolozi, gastroenterolozi, endokrinolozi i drugi, kako bi se osigurala kompleksna dijagnostika i liječenje pacijenata sa različitim zdravstvenim smetnjama.

Foto: closetworks.com

Masilofacijalna hirurgija
Maksilofacijalna hirurgija se bavi hirurškim zahvatima na licu i u vilici. Ova grana medicine se bavi rješavanjem problema koji su povezani sa funkcijom i estetikom glave i vrata. U domen maksilofacijalne hirurgije spada:
*liječenje povreda kostiju i mekih tkiva;
*liječenje malignih i benignih tumora glave i vrata;

*preprotetska hirurgija;
*liječenje urođenih i stečenih deformiteta lica i vilica, kao što su rascjep usne i nepca;
*liječenje oboljenja temporomandibularnog zgloba (TMJ);
*liječenje oboljenja pljuvačnih žlezda;
*estetska hirurgija lica.

Svi zahvati su veoma kompleksni, a doktor koji se bavi maksilofacijalnom hirurgijom je završio školovanje i na Stomatološkom i na Medicinskom fakultetu.

Oralna hirurgija
Oralna hirurgija je oblast stomatologije koja se bavi hirurškim zahvatima u ustima i vilici. Ona obuhvata širok spektar procedura, uključujući:
*ekstrakciju zuba;
*uklanjanje lezija oko korijena zuba;
*hiruršku korekciju gingivalnih i koštanih defekata;
*rekonstrukciju i povećanje alveolarnog grebena;
*korekciju zakrivljenosti vilice.

Postoje određene razlike između maksilofacijalne i oralne hirurgije. Dok se oralna hirurgija fokusira na hirurško liječenje usne duplje, maksilofacijalna hirurgija se bavi zahvatima i na vratu, glavi i obrazima.

Ortodoncija
Ortodoncija se bavi liječenjem poremećaja u položaju zuba i vilica, a cilj je da se postigne pravilno usmjereni i funkcionalni zubni niz. Preko izvođenja određenih procedura, metode u ortodonciji omogućavaju pacijentima da budu samopouzdani, a takođe im i olakšava pravilno žvakanje i govor. Ključne procedure u ortodonciji uključuju upotrebu aparata za ispravljanje zuba, koji su često vidljivi i nose se na zubima, kao što su:

*fiksni ortodontski aparati s metalnim ili keramičkim bravicama;
*mobilni ortodontski aparati, koji se najčešće upotrebljavaju kod djece;
*providne folije za ispravljanje zuba, koje se najčešće koriste za ispravljanje manjih nepravilnosti u zagrižaju i rasporedu zuba.

Pored toga, stomatolog-ortodont, takođe, može primeniti proceduru ekstrakcije zuba ukoliko je to neophodno. U cilju postizanja željenih rezultata, tretman obično traje nekoliko mjeseci ili čak godina, a pacijenti moraju da pokažu redovnost i odgovornost tokom terapije.

Dječija stomatologija
Za kraj, važno je istaći i dječiju stomatologiju, koja se bavi zdravljem usne duplje i zuba djece i tinejdžera, koja obuhvata prevenciju, dijagnostiku i liječenje oralnih problema kod mladih. Preporuka je da se prva posjeta dečijem stomatologu obavi nakon nicanja prvih mliječnih zuba ili do navršene prve godine.

Rani stomatološki pregled pomaže u detekciji karijesa u početnim fazama, što je neophodno za održavanje oralnog zdravlja djece, korigovanju loših navika, a samo liječenje problema je jednostavnije i bezbolnije za pacijenta.

Dječiji stomatolog igra ključnu ulogu u edukaciji roditelja o preventivnim mjerama u očuvanju oralnog zdravlja, kao što je pravilno pranje zuba dece, korišćenje konca za interdentalnu higijenu i apikacija fluorida. Na kraju, dječija stomatologija je važna u formiranju zdravih navika oralne higijene kod djece i sprječavanju razvijanja straha od stomatoloških pregleda i intervencija u budućnosti.

Izvor: Stetoskop

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -