Kako da unosite vitamine neophodne za zdrave zube

  Pažljivo četkanje i pranje zuba na način na koji su vas učili stomatolozi i roditelji kao djecu nisu dovoljni za sprječavanja pojave karijesa i oštećenja zubne gleđi.

  Dobra i kvalitetna ishrana je ključna za zdravlje zuba. Uključivanje krucijalnih vitamina u vašu ishranu donijeće dobro vašoj oralnoj higijeni. Sama pasta za zube nije dovoljna, tvrdi stomatolog Stiven Lin iz Australije. Zbog toga mnogi imaju problema sa zubima iako ih redovno i pravilno peru.

  Prema riječima doktora Lina, vitamini A, K2, D i E su ključni za zdrave zube, ali većina ljudi ih ne unosi u dovoljnim količinama.

  – Kada ne unosite dovoljno količine vitamina A vaše pljuvačne žlijezde ne rade svoj posao i mogu izazvati tačke na površini zuba. Vitamin D je ključan za jake zube jer podstiče razvoj odontoblastime odgovorne za regeneraciju zubnih ćelija – rekao je doktor Lin.

  Vitamin K2 raspoređuje kalcijum pravilno u tijelu, a vitamin E je antioksidans koji drži pod kontrolom bakterije u ustima.

  Vitamin A možete unijeti konzumacijom mliječnih proizvoda, jaja i žutog ili tamnog povrća, vitamin K2 se nalazi u puteru, jajima, salami i laganim sirevima, vitamin E u brokoliju, spanaću i orasima, dok vitamin D možete naći u gljivama, punomasnim sirevima i nekim mliječnim proizvodima.

  Izvor: klix.ba

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.