NaslovnaSavjetiKako da trudnoća ne ostavi posljedice na zube

Kako da trudnoća ne ostavi posljedice na zube

- Advertisement -

Tokom trudnoće dolazi do različitih promjena u tijelu žene, a najčešće su sve (i dobre i loše) uzrokovane nivoom hormona u određenom trenutku. Među tegobama sa kojima se suočavaju mnoge trudnice jesu i problemi sa zubima. Najčešći problemi su gingivitis, piogeni granulom, karijes, oštećenje zuba u vidu erozija i nagrizanje gleđi.

Gingivitis
Gingivitis je upala desni koja se manifestuje otokom, uvećanjem desni, crvenilom i krvarenjem. Može zahvatiti dio ili cijelu površinu desni, a pojavljuje se kod 10 do 70 odsto trudnica. Do ovoga dolazi usljed promjena u hormonima, ali i zbog određenih iritacija na koje desni tokom trudnoće pojačano odgovaraju. Rješenje i jedini lijek za upalu desni jeste besprjekorna oralna higijena i redovne kontrole kod stomatologa. Bakterije i dentalni plak jedini su razlog za pojavu upale i pojačane reakcije desni na iritaciju. Pored redovnog pranja zuba (mekim četkicama) potrebno je redovno koristiti i dentalni konac ili posebno dizajnirane četkice za prostor između zuba. Preporučuje se upotreba paste za zube koja sadrži fluor kako bi se obezbijedila najbolja higijena.

Piogeni granulom
Piogeni granulom ili tumor trudnoće još jedan je od problema sa kojima se žene u drugom stanju mogu susresti, najčešće zbog lošeg održavanja higijene usta. Nije riječ ni o kakvom malignom tumoru opasnom po život, već o reakciji tkiva na upalu. Piogeni granulom se pojavljuje najčešće poslije trećeg mjeseca trudnoće, a nekad i ranije i veoma je lako prepoznatljiv. Uglavnom se pojavljuje na desni između dva zuba, u početku veoma diskretno da bi se vremenom uvećavao. Pojavljuje se kao promjena na desni blago odignuta i spuštena, a mogu biti i pečurkastog oblika, tamno crvene boje, glatke površine sa tačkicama. Najčešće ne bole i vremenom se povuku, kada se i upala smanji. Kao i kod gingivitisa, piogeni granulom se sprječava ili otklanja redovnom i besprjekornom oralnom higijenom, a uklanjanjem kod stomatologa ne ostavlja posljedice ili defekte.

Karijes
Kao i prije i poslije trudnoće, karijes može napasti zube i napraviti problem. Pojavljuje se, kao i druge tegobe sa zubima, zbog loše i neredovne higijene, ali i usljed konzumiranja hrane bogate rafinisanim šećerom. Kada se karijes pojavi potrebno je obratiti se stomatologu zbog intervencije uklanjanja, što je bezazlen zahvat i za trudnice, a preporučuje se da to bude u drugom trimestru trudnoće. Do pojačane pojave karijesa tokom trudnoće može doći i zbog povećane kiselosti u usnoj duplji i povećane količine pljuvačke kod trudnica. Prevencija karijesa na zubima tokom trudnoće, kao i inače, jeste dodatno obraćanje pažnje na pravilnu oralnu higijenu, koja mora biti redovna – minimum dva puta dnevno pranje zuba po najmanje dva minuta, korišćenje paste za zube sa fluorom, kao i dentalnog konca ili interdentalnih četkica za čišćenje prostora između zuba.

Oštećenje zuba
Na oštećenje zuba tokom trudnoće posebno utiče povraćanje – što je česta pojava kod žena u drugom stanju tokom prvog i trećeg trimestra (uglavnom). Usljed povraćanja dolazi do oštećenja zuba u vidu erozija, čime se uništava zubna gleđ, te zubi postaju osjetljiviji. Osim povraćanja, na kvalitet zuba tokm trudnoće utiče i simptom suvih usta – kada se slabo luči pljuvačka.

Savjeti stomatologa
Prevencija je najbolji način da se zaštitite od problema koji mogu nastati sa zubima tokom trudnoće, a pored toga postoje i drugi savjeti: u prvom trimestru trudnoće trebalo bi izbjegavati veće stomatološke intervencije; higijena mora biti na jako visokom nivou, meke ili ultra meke četkice kao i interdentalna četkica ili konac za prostore između zuba; izbalansirana zdrava ishrana sa što manja rafinisanih šećera; u prvom trimestru se ne savjetuje uzimanje antibiotika, naročito tetraciklina i izbjegava se izlaganje RTG zracima; u drugom i trećem trimestru se mogu vršiti stomatološke intervencije, iako bi veće sanacije u vidu protetike trebalo ostaviti za kasnije.

Preporuka stomatologa
Ukoliko planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju – na vrijeme sanirajte zube i usvojite zdrave navike. Bakterije koje se nalaze u ustima trudnice/majke koja ima problema sa zubima prenose se na usta bebe. Nesanirani stomatološki problemi, inače, mogu dovesti do većih tegoba, a tokom trudnoće se ovaj proces (propadanje kvaliteta zuba) može ubrzati, zbog čega je važno na vrijeme i redovno posjećivati stomatologa i u skladu sa savjetima održavati zdravlje zuba i usne duplje. Pardontopatija, koja može biti posljedica gingivitisa i drugih problema sa zubima i desnima, može biti uzrok prijevremenog porođaja ili manje tjelesne težine novorođenčeta. (www.bebac.com)

3 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -