fbpx
NaslovnaSavjetiKako da trudnoća ne ostavi posljedice na zube

Kako da trudnoća ne ostavi posljedice na zube

Tokom trudnoće dolazi do različitih promjena u tijelu žene, a najčešće su sve (i dobre i loše) uzrokovane nivoom hormona u određenom trenutku. Među tegobama sa kojima se suočavaju mnoge trudnice jesu i problemi sa zubima. Najčešći problemi su gingivitis, piogeni granulom, karijes, oštećenje zuba u vidu erozija i nagrizanje gleđi.

Gingivitis
Gingivitis je upala desni koja se manifestuje otokom, uvećanjem desni, crvenilom i krvarenjem. Može zahvatiti dio ili cijelu površinu desni, a pojavljuje se kod 10 do 70 odsto trudnica. Do ovoga dolazi usljed promjena u hormonima, ali i zbog određenih iritacija na koje desni tokom trudnoće pojačano odgovaraju. Rješenje i jedini lijek za upalu desni jeste besprjekorna oralna higijena i redovne kontrole kod stomatologa. Bakterije i dentalni plak jedini su razlog za pojavu upale i pojačane reakcije desni na iritaciju. Pored redovnog pranja zuba (mekim četkicama) potrebno je redovno koristiti i dentalni konac ili posebno dizajnirane četkice za prostor između zuba. Preporučuje se upotreba paste za zube koja sadrži fluor kako bi se obezbijedila najbolja higijena.

- Advertisement -

Piogeni granulom
Piogeni granulom ili tumor trudnoće još jedan je od problema sa kojima se žene u drugom stanju mogu susresti, najčešće zbog lošeg održavanja higijene usta. Nije riječ ni o kakvom malignom tumoru opasnom po život, već o reakciji tkiva na upalu. Piogeni granulom se pojavljuje najčešće poslije trećeg mjeseca trudnoće, a nekad i ranije i veoma je lako prepoznatljiv. Uglavnom se pojavljuje na desni između dva zuba, u početku veoma diskretno da bi se vremenom uvećavao. Pojavljuje se kao promjena na desni blago odignuta i spuštena, a mogu biti i pečurkastog oblika, tamno crvene boje, glatke površine sa tačkicama. Najčešće ne bole i vremenom se povuku, kada se i upala smanji. Kao i kod gingivitisa, piogeni granulom se sprječava ili otklanja redovnom i besprjekornom oralnom higijenom, a uklanjanjem kod stomatologa ne ostavlja posljedice ili defekte.

Karijes
Kao i prije i poslije trudnoće, karijes može napasti zube i napraviti problem. Pojavljuje se, kao i druge tegobe sa zubima, zbog loše i neredovne higijene, ali i usljed konzumiranja hrane bogate rafinisanim šećerom. Kada se karijes pojavi potrebno je obratiti se stomatologu zbog intervencije uklanjanja, što je bezazlen zahvat i za trudnice, a preporučuje se da to bude u drugom trimestru trudnoće. Do pojačane pojave karijesa tokom trudnoće može doći i zbog povećane kiselosti u usnoj duplji i povećane količine pljuvačke kod trudnica. Prevencija karijesa na zubima tokom trudnoće, kao i inače, jeste dodatno obraćanje pažnje na pravilnu oralnu higijenu, koja mora biti redovna – minimum dva puta dnevno pranje zuba po najmanje dva minuta, korišćenje paste za zube sa fluorom, kao i dentalnog konca ili interdentalnih četkica za čišćenje prostora između zuba.

Oštećenje zuba
Na oštećenje zuba tokom trudnoće posebno utiče povraćanje – što je česta pojava kod žena u drugom stanju tokom prvog i trećeg trimestra (uglavnom). Usljed povraćanja dolazi do oštećenja zuba u vidu erozija, čime se uništava zubna gleđ, te zubi postaju osjetljiviji. Osim povraćanja, na kvalitet zuba tokm trudnoće utiče i simptom suvih usta – kada se slabo luči pljuvačka.

Savjeti stomatologa
Prevencija je najbolji način da se zaštitite od problema koji mogu nastati sa zubima tokom trudnoće, a pored toga postoje i drugi savjeti: u prvom trimestru trudnoće trebalo bi izbjegavati veće stomatološke intervencije; higijena mora biti na jako visokom nivou, meke ili ultra meke četkice kao i interdentalna četkica ili konac za prostore između zuba; izbalansirana zdrava ishrana sa što manja rafinisanih šećera; u prvom trimestru se ne savjetuje uzimanje antibiotika, naročito tetraciklina i izbjegava se izlaganje RTG zracima; u drugom i trećem trimestru se mogu vršiti stomatološke intervencije, iako bi veće sanacije u vidu protetike trebalo ostaviti za kasnije.

Preporuka stomatologa
Ukoliko planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju – na vrijeme sanirajte zube i usvojite zdrave navike. Bakterije koje se nalaze u ustima trudnice/majke koja ima problema sa zubima prenose se na usta bebe. Nesanirani stomatološki problemi, inače, mogu dovesti do većih tegoba, a tokom trudnoće se ovaj proces (propadanje kvaliteta zuba) može ubrzati, zbog čega je važno na vrijeme i redovno posjećivati stomatologa i u skladu sa savjetima održavati zdravlje zuba i usne duplje. Pardontopatija, koja može biti posljedica gingivitisa i drugih problema sa zubima i desnima, može biti uzrok prijevremenog porođaja ili manje tjelesne težine novorođenčeta. (www.bebac.com)

3 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -