NaslovnaSavjetiKako da se lakše podnesete period nakon vađenja zuba

Kako da se lakše podnesete period nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Vađenje zuba je pomalo neprijatna, ali vrlo često prisutna intervencija kojoj je tokom života podvrgnuta velika većina stanovništva. Njega nakon vađenja zuba nije zabavna, ali nema potrebe da brinete. Predstavljamo nekoliko savjeta kako da sa što manje neprijatnosti prebrodite vađenje zuba. Kvalitetna njega usta nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacija povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da nakon operacije dobro vodite računa o sopstvenom zdravlju. Jedan dio njege podrazumijeva da mirujete. Najbolje je ostati kod kuće nakon operacije i ne raditi nekoliko dana. Dobra ishrana je takođe jako bitna. Tijelo će iskoristiti hranljive materije kako bi saniralo ranuu od operacije. Uzimanje lijekova nakon operacije je dodatni nivo zaštite. Antibiotici su apsolutno neophodni kako bi se izbjegla bilo kakva infekcija.

Kontrolisati krvarenje
Najvažnije je da ne dozvolite pretjerano krvarenje formiranjem krvnog ugruška, što znači da nekoliko sati nakon operacije nježno zagrizete i držite parče gaze. Takođe, je važno da tog dana ne ispirate usta, da pijete na slamku, i ne pušite, ako koristite cigarete. Stomatolozi savjetuju da čvrsto zagrizete gazu i držite je u ustima pola sata, nakon čega je nježno izvadite. Krvarenje je oko mjesta operacije moguće i nekoliko sati i to je normalno. Ako se krvarenje nastavi kada dođete kući, postavite gazu ili hladnu i vlažnu kesicu čaja na ranu i zagrizite čvrsto držeći tako pola sata. Izbjegavajte trljanje ranice jezikom. Držite glavu visoko podignutu na nekoliko jastuka. Nemojte pušiti 24 sata nakon operacije jer to može izazvati krvarenje, bol i omesti zarastanje.Nemojte ispirati usta, ili prati zube prvih 12 sati nakon operacije. Koristite toplu slanu vodu (pola kašičice soli u pola šolje tople vode) za ispiranje i tako na svaka dva sata.
Odmor
Nemojte se naprezati ili vježbati nekoliko dana. Pravilna njega zahtijeva odmor. Ni oni kojima je stalo do tjelesne linije ne treba da brinu jer neće imati mnogo kalorija za sagorjevanje. U tom periodu ćete moći samo da pijete i jedete laku i mekanu hranu tako da nekoliko dana nakon operacije neće predstavljati problem. Važno je da imate najmanje osam do 10 sati sna. Takođe, izbjegavajte bilo kakve vježbe prva 24 sata i nemojte previše pomjerati usta. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

Ishrana poslije vađenja zuba
Preporučuje se da jedete meku ili tečnu hranu bogatu bjelančevinama. Treba da pijete velike količine vode i voćnih sokova. Nemojte piti na slamku, jer to može izazvati krvarenje. Iz istog razloga izbjegavajte i vruću hranu. Izbjegavajte hranu koju treba mnogo žvakati. Ne žvaćite hranu onom stranom usta na kojoj je zub izvađen. Zaobiđite to područije i kada perete zube.
Bol i neugodnost nakon vađenja zuba
Određena doza nelagodnosti koja se javlja nakon operacije je normalna pojava. Bol možete smanjiti lijekovima protiv bolova koje vam je prepisao ili preporučio stomatolog. Uzmite lijek protiv bolova prije nego što prođe dejstvo anestezije i utrnulost prestane. Lijek uzmite sa vodom i malo hrane kako bi izbjegli mučninu. Lijekove protiv bolova možete koristiti privremeno da umanjite bol.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -