NaslovnaSavjetiKako da se hranite ukoliko patite od viličnih bolova

Kako da se hranite ukoliko patite od viličnih bolova

- Advertisement -

Jelo je kao disanje: često to radimo bez mnogo razmišljanja. Ali ako patite od hroničnog bola u vilici, svaki zalogaj može privući vašu pažnju – i to ne na dobar način. Što je još gore, u nastojanju da izbjegnete bol povezan sa poremećajem temporomandibularnog zgloba (TMD), možda ćete izabrati manje od hranljivih namirnica.

Ali postoje načini da se hranite zdravo bez pogoršanja simptoma TMD-a – ne samo u vašem izboru hrane, već i kako pripremate i zapravo jedete hranu. Evo četiri savjeta koji vam mogu pomoći da upravljate ishranom sa TMD.

Birajte vlažnu hranu u sosovima ili umacima

Mnogo akcije žvakanja ima za cilj miješanje pljuvačke sa tvrdom ili suvom hranom kako bi se lakše svarila. Ali ova dodatna akcija vilice može iritirati zglobove vilice i mišiće i povećati vašu nelagodu. Da biste smanjili opterećenje čeljusti, birajte hranu sa visokim sadržajem vlage ili je kuvajte u sosu ili sosu.

Ogulite hranu sa kožom

Svježe voće i povrće su odličan izvor vitamina i minerala, ali je njihova spoljašnja koža ili kora često tvrda i teško je žvakati. Iako ovi djelovi takođe mogu sadržati hranljive materije, njihovo uklanjanje vam omogućava da dobijete većinu nutritivnih prednosti hrane dok je lakše žvaćete.

Isjecite hranu na komade veličine zalogaja

Mnogo neprijatnosti kod TMD-a se javlja kada morate široko da otvorite čeljusti da biste primili velike komade hrane. Da biste smanjili količinu otvaranja vilice, odvojite vrijeme da isječete sve porcije hrane na manje komade. To vam može pomoći da izbegnete nepotrebnu nelagodnost.

Praktikujte namjensku ishranu

Svi mi možemo imati koristi od sporije, metodičnije ishrane, ali je ovo posebno korisno za nekoga sa TMD. Žvaćući polako i dajući sve od sebe da ograničite otvaranje vilice, možete poboljšati nivo udobnosti.

Jelo često postaje težak zadatak za nekoga sa TMD-om koji povećava bol i stres. Ali praktikovanje ovih saveta može učiniti vaše iskustvo objedovanja lakšim — i prijatnijim.

Izvor: dentalsolutionsofwh.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -