fbpx
NaslovnaSavjetiKako da prestanete da škrgućete zubima?

Kako da prestanete da škrgućete zubima?

- Advertisement -

Ova iritirajuća navika, koju mnogi rade nesvjesno u toku sna, naziva se bruksizam i može da vam izazove niz komplikacija ako je se ne riješite. Djeca škrguću zubima najčešće zbog toga što se njihovi zubi mijenjaju – mliječni prave mjesto za stalne.

Kod odraslih, ova navika se povezuje sa stadijumima spavanja, a povezuje se i sa poremećajima spavanja.

Foto: smileshack.com

Šta se dešava zubima ako škrgućete?
Škrgutanjem brusite zube, oštećujete ih na načine kojima se ne oštećuju dok žvaćete normalno. Neki škrgutanjem unište gleđ zuba i dolaze do osjetljivijih slojeva, dok neki unište gotovo čitavu strukturu zuba.

Kako da prestanete?
Ako stres nije uzrok – kontrola stresa ili meditacija u tom slučaju nisu lijek. Istraživači su isprobavali različite metode, pri kojima se aktivira alarm čim počnete da škripite zubima. Ovakav uređaj je smanjio intenzitet škrgutanja, ali čim bi bio uklonjen – sve se vraćalo na staro. Rješenje bi mogli biti okluzalni splintovi ili štitinici za zube (poznati kao mouth gurad ili night guard).

Foto: facevaluedental.com

Njihova mana je što su često neudobni, većina ih je plastična, ne rade se po mjeri, a dešava se da se i sa njima šrgutanje nastavlja i onda dolazi i do povrjeđivanja, zbog pokušaja da sažvaćete plastiku. Štitnici koje za vas posebno izrađuju zubari, od tvrde plastike, nisu najjeftinije rješenje, ali su možda najbolje koje možete sebi priuštiti. Zubi su za čitav život. Ako na njima nastanu tragovi oštećenja, to će tako ostati doživotno.

Na kontrolama kod zubara možete saznati da li imate ovakve aktivnosti i koliko su vam oštetile zube. Ipak, najbolje će znati vaš partner pored kog spavate, da li proizvodite ove neprijatne zvuke dok spavate. Sačuvajte vaše zube prije nego što nastanu oštećenja, jer njihova popravka će vas samo koštati više.

Izvor: Mens Helath

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -