NaslovnaSavjetiKako da naučite dijete šta je pravilna higijena zuba?

Kako da naučite dijete šta je pravilna higijena zuba?

- Advertisement -

Higijena zuba kod djece je tema koja roditelje često brine. Kada početi sa pranjem zuba i da li je važno detaljno pranje mliječnih zuba su dva pitanja koja najčešće čujemo. Zube kod beba je potrebno početi prati čim izrastu. U početku je najbolje da se higijena zuba održava parčetom gaze, koju ćete namotati oko svog kažiprsta i nježno preći preko svih zuba i desni bebe. Uz to koristite ili mlaku vodu ili čaj od kamilice. Ovaj način pranja zuba kod beba primjenjujte obavezno pred spavanje, ali po potrebi i u toku dana.

Obavezno izbjegavajte da poslije pranja zuba dijete uspavljujete sa zaslađenim sokom, jer na taj način šećer ostaje na zubima cijelu noć. Na ovaj način se mliječni zubi vrlo brzo kvare. Mliječne zube obavezno treba prati, bez obzira na to što će oni dobiti svoje stalne zamjenike. Kao prvo, pranjem mliječnih zuba dijete stiče dobre navike za redovno održavanje oralne higijene cijelog života. Drugo, karijes i zapaljenje živca mliječnog zuba mogu da budu veoma bolna i ozbiljna stanja za vaše dijete. Takve zube je neophodno popravljati i liječiti, kako bi ostali ne svom mjestu sve do momenta dok stalni zubi nisu spreman za nicanje. Ovo često značiti i period od nekoliko godina. Za to vrijeme mliječni zub čuva mjesto stalnom zubu i time omogućava njegovo pravilno nicanje. Dakle, mliječne zube treba čuvati od preranog vađenja, jer time obezbjeđujemo pravilno nicanje stalnih zuba.

Čime održavati higijenu zuba maloj djeci?
Kada djetetu niknu svi mliječni zubi, možete početi sa pranjem zube sa dječijom četkicom i pastom za zube. Pustite dijete da samo odabere četkicu koja mu se dopada, jer na taj način može biti motivisano za svakodnevno pranje zuba. Isto važi i za dječiju pastu za zube. Pastu za zube počnite da koristite onda kada mislite da će dijete razumjeti da pastu treba da ispljune, a ne da proguta. Djeci do tri godine stavite na četkicu količinu paste veličine zrna pirinča, a djeci od tri do šest godina veličine zrna graška.
Koliko često treba prati zube djetetu?
Higijena zuba treba da se održava redovno. Dijete bi trebalo da naučite da zube mora da pere ujutro i uveče, po dva minuta. Ovo ćete najlakše uraditit tako što ćete djetetu puštati njegovu omiljenu pjesmu ili video u trajanju od dva minuta i na taj način će dijete znati koliko vremenski treba da traje pranje zuba.

Koja tehnika pranja zuba je dobra za djecu?
Djeci je najlakše objasniti tehniku pranja zuba – kako kiša pada i kako trava raste. Dakle, gornje zube treba prati pokretima četkicom od gore na dole, a donje suprotno. Ne zaboravite da sve zube treba oprati i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. U početku ćete djetetu zube prati vi, dok dijete ne savlada ove pokrete svojom rukom. Kasnije, kontrolišite svoje dijete u toku pranja zuba, kako bi nastavilo da pravilno pere sve površine zuba.
Budite primjer svom djetetu
Kada dijete vidi da i vi perete svoje zube dva puta dnevno u istom trajanju, dijete će slijediti vaš primjer. Neka to bude vaša redovna rutina, čak i kada ste na odmoru. Za djecu je važno da se navike ustale. Takođe, trudite se da dijete vidi da i vi perete kako svoje prednje, tako i zadnje zube, kao i jezik.
Nagradite dijete
Nakon završenog pranja zuba pregledajte da li je dete dobro opralo sve zube i obavezno ga pohvalite. Ukoliko je dijete potrebno dodatno motivisati, možete uvesti i sistem nagrade sa gledanjem omiljnog crtaća pre spavanja ili sa malim pokolonom na kraju mjeseca za dobro održavanje zuba predhodnih 30 dana. (www.drbede.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -