NaslovnaSavjetiKako citrusi u kombinaciji sa vodom djeluju na zube? Iako su zdravi,...

Kako citrusi u kombinaciji sa vodom djeluju na zube? Iako su zdravi, stomatolozi upozoravaju

- Advertisement -

Prema riječima stomatologa postoji jedno piće, koje je i više nego zdravo za naš organizam, ali bi moglo da bude štetno po vaše zube.
Limunada
Cijeđenje limuna i dodavanje čaši sa vodom ili miješanje limunovog soka sa toplom vodom, predstavlja dobar način podsticanja vašeg imuniteta. Međutim, stomatolozi upozoravaju da voda u kombinaciji sa bilo kojim citrusom – pomorandžom, limetom, limunom ili grepjom može naštetiti vašim zubima erozijom gleđi.

Foto: freepik.com

Erozija predstavlja gubitak zubne gleđi, koja najčešće nastaje napadaom kiseline. Kada se gleđ istroši, osjetljivi slojevi zuba ispod njega su izloženi napadu bakterija. Ovo stanje dovodi do osjetljivosti zuba, objašnjavaju stomatolozi. Ako redovno pijete ovakve napitke ili jedete kiselu hranu zubna gleđ sve više erodira, postaje tanja i omogućava da dentin koji leži ispod nje bude vidljiviji.

U ovakvom slučaju zubi izgledaju udubljeno i imaju izraženu žutu boju. Takođe, grublji su na dodir kada preko njih pređete jezikom.
Zubi kod kojih je oštećena zubna gleđ u velikoj su opasnosti da u kratkom roku podlegnu napadu karijesa i da izgube svoju fukciju. Sadržaj kiseline u limunovom soku znatno je veći od onog u drugim pićima koja često povezujemo sa oštećenjima zuba kao što su soda, vino, kafa, čaj.

Foto: freepik.com

Međutim, kako bi u isto vrijeme u svoj organizam unosili vitamine koje u sebi sadrži limun i drugi citrusi i imali jake i zdrave zube, postoji jednostavka taktika koju možete da primijenite.
Stomatolozi savjetuju da:
*Operete zube prije ispijanja soka od limuna
*Pijete isključivo sokove od svježe cijeđenog limuna
*Pijete ih isključivo na slamku
*Isperete usta vodicom za ispiranje nakon što ste završili sa osvježavajućim napitkom

Izvor: Magazin Novosti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -