Kako bolesti desni utiču na cjelokupno zdravlje

  Najčešći uzrok gubitka zuba kod odraslih je parodontna bolest, tiha bolest koja pogađa jednu od dvije odrasle osobe, ali često ostaje neotkrivena sve dok ne napreduje u ozbiljnu progresivnu fazu. Paradontoza je često povezana sa sistemskim poremećajima, bolestima koje utiču na cijelo tijelo, a ne samo na jedan organ ili dio tijela. Parodontna bolest pogađa skoro polovinu svih odraslih starijih od 30 godina i 70 posto starijih od 65 godina.

  Štetne bakterije
  Ova oralna infekcija, pored toga što aficira desni, dovodi i do razgradnje kosti, uzrokujući gubitak i ispadanje zuba. Naučnici su kroz dugogodišnja istraživanja uspostavili vezu između nekontrolirane bolesti desni i ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, respiratorne i reumatske bolesti. Dokazano je da pacijenti koji pate od ovih bolesti, imaju mnogo veću šansu da imaju bolesti desni, a osobe s naprednim oboljenjima desni, često pate od nabrojanih patoloških stanja. Kako bolesti desni mogu uticati na zdravlje drugih dijelova tijela? Jedna veza je putem štetnih bakterija koje mogu putovati između usta, krvotoka i pluća, što može uzrokovati bolesti u tim područjima. Međutim, osim samih bakterija, zajednička nit kod mnogih sistemskih oboljenja je upala. Iako je ovaj prirodni proces neophodan za liječenje, upala koja predugo traje, može imati i negativne učinke.

  Upalni odgovor
  Upalni odgovor važan je dio ljudskog imunološkog sistema. Akutni (nagli) odgovor počinje ubrzo nakon povrede ili infekcije: mobiliziraju se bijele krvne ćelije, oslobađaju se hemikalije koje se bore protiv patogenih tvari, protok krvi u zahvaćenom području se povećava, a zidovi malih krvnih sudova postaju porozniji, čime se omogućava lakši prolazak tvari.

  Hronična upala
  Akutni upalni odgovor je način na koji tijelo brzo uklanja štetne stimulanse ili mikroskopske napadače i započinje proces ozdravljenja. Ponekad upala postaje hronična, što znači da traje dugo i počinje negativno uticati na zdravlje pacijenta. Hronična upala može biti uzrokovana nekontrolisanom infekcijom, stranom tvari koja ostaje u tijelu ili prekomjernim imunološkim odgovorom. Bolest desni najčešća je hronična upalna bolest kod ljudi.

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.