fbpx
NaslovnaSavjetiKako bez straha sjesti u stomatološku stolicu?

Kako bez straha sjesti u stomatološku stolicu?

Imate li osjećaj straha, panike ili užasa pri pomisli na stomatologa?

Onda je ovo članak za vas, jer i strah od stomatologa može se prevladati. Pod nazivom strah kriju se brojne neugodne emocije.

- Advertisement -

Osjećaj straha, panike i užasa pokreće brze procese koji obuhvataju mnoge tjelesne sisteme (motorički, autonomni nervni sistem, hormonski…).

Sve to dovodi do pojačanog znojenja, brzog rada srca, želju za izbjegavanjem, otežanim disanjem i izraženu tjeskobu. U nekim slučajevima, tjeskobni osjećaji mogu se javiti čak i kada osoba samo očekuje susret sa onim čega se boji.

„Osoba osjeća strah kada procjenjuje da je ugrožena, da se ne može suprostaviti ugrožavajućoj sili, ali da bi se mogla skloniti iz takve situacije.

Panika je viši stepen koji uz sve navedeno nosi i sumnju da se ne može maknuti iz takve situacije. Kod užasa, strave ili prestravljenosti, osoba je sigurna da je ugrožavajući objekt ili situacija nadilaze, da ne može pobjeći ili da nema izlaza“.


Na razini ponašanja, osjećaj straha povezuje se s ponašanjem povlačenja ili bježanja od ugrožavajućeg objekta, odnosno izbjegavanjem takvog objekta ili situacije. Takvo ponašanje dovodi do izbjegavanja odlaska stomatologu čak i u situaciji kada ima trpi bolove i/ili vidljive smetnje.

Dentalna fobija
Fobija se definiše kao ograničeni strah od određenih predmeta, situacija ili aktivnosti. Ovaj sindrom ima tri komponente – iščekujuću anksioznost, sam strah i izbjegavajuće ponašanje kojim osoba umanjuje anksioznost. Kod specifičnih fobija strah obično nije od samog predmeta, situacije ili aktivnosti, već od nekog strašnog ishoda.

„Npr. osoba s dentalnom fobijom se boji same boli koju neće moći podnijeti kod nekog postupka ili se boji poniženja i osjećaja srama zbog stanja u usnoj šupljini, ili se boji da će povraćati radi nekog mirisa ili okusa u stomatološkoj ordinaciji. Većina osoba s specifičnim fobijama spremno priznaju da znaju da ustvari nema razloga da se boje, ali potvrđivanje ovog znanja ne umanjuje njihov strah“.

Dentalna fobija dovodi do dugogodišnjeg izbjegavanja odlazaka na stomatološke preglede. Ono što je na početku bio mali stomatološki problem s vremenom može postati velik. Na kraju može dovesti do ozbiljnijih problema čime se samo povećava dentalni strah i osoba ulazi u začarani krug.


Kako prevladati strah?
„Stoga je vrlo važno u cilju prevencije straha od stomatologa s prvim pregledima početi već u ranom djetinjstvu, a ne kada već postoji problem. Roditelji bi trebali paziti da pred djetetom ne pričaju „strašne priče o odlasku stomatologu“, da ne prenose svoje strahove i ne prijete djetetu odlaskom kod stomatologa u funkciji kazne.

Kod samog odlaska stomatologu, situaciju bi trebalo napraviti uobičajenom, opuštenom kao i kod bilo koje druge aktivnosti npr. odlazak u park“.

Kada je riječ o odraslim osobama, najvažnije je pronaći stomatologa s kojim će biti moguće ostvariti odnos povjerenja. Važna je otvorena komunikacija u kojoj je moguće prvo razgovarati, pitati te zajednički planirati dalje postupke i radnje.

Tako osoba ima osjećaj kontrole nad situacijom. Naravno, treba biti svjestan da su redovne kontrole način na koji se može prevenirati brojne zahvate. Takođe, važno se sjetiti da napredna dentalna medicina danas nije bolna te da se stomatološki zahvati mogu raditi u sedaciji.

(Izvor: ordinacija.vecernji.hr)

2 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -